Ben je op 17 maart 18 jaar of net wat ouder en mag je voor het eerst stemmen? Doe dat dan met de Tweede Kamerverkiezing. Dat is jouw kans om mee te beslissen wie de 150 nieuwe Tweede Kamerleden worden. Best belangrijk, want:

  • de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten;
  • de Tweede Kamer controleert de regering;
  • de Tweede Kamer kan voorstellen van de regering goedkeuren of afkeuren.

Als je stemt op jouw favoriete kandidaat van jouw favoriete politieke partij, heb jij invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. En dus op hoe alles de komende jaren in Nederland geregeld wordt.

Hoe gaat het?

Heel simpel. Je krijgt vanzelf een stempas thuisgestuurd. Die neem je, met jouw ID (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee naar het stemlokaal. Daar krijg je een stembiljet. Hierop maak je het vakje voor de naam van jouw favoriete kandidaat rood. Daarna stop je het biljet in de stembus.

Thuis krijg je een lijst met adressen van alle stemlokalen in onze gemeente. Daar kun je op 17 maart stemmen, van half 8 ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Wil je weten waar je kunt stemmen? Kijk dan waar een stembureau bij jou in de buurt is.

Corona

Vanwege Corona gelden speciale maatregelen. Zo doe je een gezondheidscheck voordat je gaat stemmen. Bij klachten ga je niet naar een stemlokaal. Je kunt dan iemand anders vragen om jouw stem uit te brengen. Dat heet machtigen. Kijk op de achterkant van je stempas hoe je dat doet. Als je tot een risicogroep behoort, kun je ook al eerder stemmen op 15 en 16 maart.

Stemmen is geen plicht, maar een recht. Maak er gebruik van, want #elkestemtelt! en de democratie leeft!

YoungVoice

YoungVoice, dé stemhulp voor jongeren, staat nu online. Jongeren gaan minder vaak stemmen dan gemiddeld. Eén van de redenen hiervoor is dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. 

Swipen

Met thema’s kan aangegeven worden wat belangrijk is. Per thema worden 20 tot 30 stellingen voorgelegd, waarover je je mening kunt geven door te swipen.  

Filmpjes

Bij elke stelling is een filmpje te bekijken met uitleg over de stelling en enkele voor- en tegenargumenten. Deze filmpjes worden gepresenteerd door YouTuber Bonnie Nottroth (Bij Bonnie) en acteur Jefferson Yaw Frempong-Manson (SpangaS: De Campus).  

Uitslag

De uitslag laat zien met welke partijen iemand de meeste overeenkomst heeft. Door op het logo van een partij te klikken, komt er een venster in beeld met daarin een korte tekst van de partij gericht aan jongeren plus een foto van de hoogstgeplaatste kandidaat op de lijst van die partij onder de dertig jaar oud. 

Ga naar YoungVoice