HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Archeologen vinden 100ste prehistorische grafheuvel in gemeente

Archeologen vinden 100ste prehistorische grafheuvel in gemeente

Dit item is verlopen op 15-03-2019.

De prachtige bossen van landgoed Den Treek Henschoten tussen Leusden en Doorn herbergen niet alleen bijzondere natuurwaarden. Er zijn ook sporen te vinden uit een ver verleden. Archeologen van Archol, verbonden aan de universiteit Leiden, ontdekten vorige week 14 prehistorische grafheuvels.

Grafmonumenten

Deze heuvels zijn 2000 tot 5000 jaar geleden als grafmonument gebouwd voor bijzondere personen uit de samenleving van de vroegste boeren in dit gebied. Met een grondboor onderzochten de archeologen 26 heuvels in het gebied. Prehistorische grafheuvels zijn gebouwd met zand en plaggen. Deze tekenen zich als donkere- en lichte banen in de grondboor af. Zo kunnen de archeologen de grafheuvels onderscheiden van bijvoorbeeld natuurlijk gevormde stuifduinen.

Wethouder Gerrit Boonzaaijer reageert enthousiast: ,,Dit brengt het aantal bekende prehistorische grafheuvels binnen onze gemeente op 102! Wij zijn er trots op dat deze oeroude grafmonumenten in onze gemeente liggen. Dit maakt de mooie natuurgebieden in onze regio extra bijzonder.”

Project

Dit project is uitgevoerd samen met de provincie Utrecht, gemeente Leusden, Universiteit Leiden en Archol. Maar hiermee is het verhaal nog niet klaar. De komende jaren worden ook nog andere heuvels in de regio onderzocht. Meer informatie

RSS