HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Veilig en comfortabel langer in uw eigen woning blijven wonen, vraagt om actie

Veilig en comfortabel langer in uw eigen woning blijven wonen, vraagt om actie

Dit item is verlopen op 25-01-2019.

,,Inwoners zijn vaak heel tevreden over hun woonsituatie. Ze kennen hun buren en de buurt en willen niet verhuizen, ook niet als ze ouder worden. Dat neemt behoorlijke risico’s met zich mee”, weet wethouder Rob Jorg. Daarom wordt Wonen Op Maat georganiseerd; een serie informatiebijeenkomsten over het levensbestendig maken van uw woning. Slimme aanpassingen zijn soms niet eens zo ingrijpend of duur, en maken uw huis niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler. De eerste informatiebijeenkomst is voor inwoners van Doorn op woensdag 23 januari vanaf 13.30 tot 16.30 uur in het Cultuurhuis in Doorn. Hierna volgen de andere dorpen.

Wethouder Jorg wil inwoners aan het denken zetten en activeren: ,,Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Het valgevaar neemt met de leeftijd toe en het risico dat je daarna niet meer in je eigen huis terecht kunt ook. Kom niet pas in actie als het echt niet meer gaat of als er ongelukken gebeuren.  Door tijdig en adequaat in te spelen op veranderende woonbehoeften, voorkomen we persoonlijk leed, hogere zorgkosten en vergroten we het woon- en leefplezier van onze inwoners.”

Onze gemeente heeft net als andere gemeenten in Nederland te maken met vergrijzing. Ook inwoners met een fysieke beperking moeten langer zelfstandig blijven of gaan wonen. Hiervoor zijn aangepaste woningen nodig. ,,We hebben in onze gemeente beperkte bouwcapaciteit voor nieuwe woningen. De oplossing ligt dus vooral in het aanpassen van bestaande woningen. Hierdoor kunnen inwoners ook in de toekomst op een plezierige manier zelfstandig blijven wonen en daarbij de ondersteuning krijgen die nodig is. Maar we moeten wel hiermee samen aan de slag.”

Kleine aanpassingen in en om de woning kunnen al voor veel extra veiligheid en comfort zorgen. Bijvoorbeeld een drempel verwijderen, betere verlichting ophangen of een tweede trapleuning voor extra houvast of antislipmateriaal op traptreden om het risico op vallen te verminderen. Zo zijn er nog veel meer kleine (en grotere) ingrepen die de veiligheid in huis direct verhogen en niet veel hoeven te kosten. Net als het inbraak- en brandveilig maken van de woning en omgeving. Voor de campagne werkt de gemeente samen met het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug, de wijkagenten en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Blijverslening voor woningverbeteringen

Voor woningaanpassingen, zoals het verbouwen van de badkamer of het verplaatsen van de bad- of slaapkamer naar de begane grond, biedt de gemeente de Blijverslening aan. Deze financiering is er voor de eigenaar/bewoners die willen investeren in het levensloopbestendig maken van hun huis, maar onvoldoende spaargeld hebben of de financiering voor de maatregelen niet rond krijgen vanwege hun leeftijd.

Alle data voor de bijeenkomsten

Doorn

Woensdag 23 januari, 13.30 tot 16.30 uur, Cultuurhuis Doorn (zaal Driebergen).

Maarn en Maarsbergen

Woensdag 6 februari, 13.30 tot 16.30 uur, Trompstaete.

Amerongen en Overberg

Woensdag 13 maart, 14.00 tot 17.00 uur, Allemanswaard.

Driebergen-Rijsenburg

Woensdag 10 april, 14.00-17.00 uur, Nieuw Salem.

Leersum

Woensdag 15 mei, 14.00-17.00 uur, de Binder.

RSS