Poster Allemaal aan de bak afvalcampagne 2022

Afvallen was nog nooit zo makkelijk

Welke goede voornemens heeft u voor dit jaar? Meer bewegen en wég met die coronakilo’s? Een mooie uitdaging, ook omdat we afvalgewijs met z’n allen 100 kilo restafval willen aantikken.

We gooien nu per persoon per jaar zo’n 150 kilo restafval weg. Meer dan de helft hiervan hoort niet in de verbrandingsoven. Door goed te scheiden, kunnen deze grondstoffen heel eenvoudig worden gerecycled. Inderdaad, afvallen was nog nooit zo makkelijk. Dus allemaal aan de bak voor veel minder kilo restafval per persoon, per jaar. Doet u mee?

Natuurlijk gaan we scheiden

Inderdaad, we gaan allemaal aan de bak dit jaar. Gewoon: afval bewust scheiden en in de juiste bak. Zo moeilijk is dat niet. Als iedereen meedoet, blijft er zeker minder dan die 100 kilo restafval per persoon per jaar over. Daar gaan we voor, u toch ook?

Dit kunt u de komende tijd verwachten

Natuurlijk gaan we u ondersteunen om afval scheiden nog makkelijker te maken. Alle huizen hebben al de beschikking over vier kliko’s. Hierdoor kan het meeste afval thuis al in de juiste kliko. Voor appartementen komen meer voorzieningen. Ook deze inwoners kunnen dan dicht bij huis hun afval goed scheiden. Ook zorgen we er met duidelijke informatie voor dat nog makkelijker wordt welk afval in welke bak hoort. En als u twijfelt, vindt u snel antwoord op uw vraag.

Wel of geen diftar?

Waarom deze Afvalcampagne? In de zomer neemt de raad een beslissing over de invoering van diftar. Dit staat voor gedifferentieerd tarief. Bij diftar betaalt u voor de hoeveelheid restafval die u aanbiedt. Zet u de kliko voor restafval minder vaak aan de weg? Brengt u restafval minder vaak naar de container? Met diftar kan u dat een voordeel opleveren voor uw afvalstoffenheffing in het volgende jaar. Voor het besluit over diftar wacht de raad eerst het resultaat af van de Afvalcampagne Allemaal aan de Bak. Deze campagne loopt tot de zomer. We volgen de voortgang op de voet en rapporteren er regelmatig over in Gemeentenieuws, via onze website en social media.

Hoe scoort u?

Het wordt voor u ook mogelijk bij te houden hoe u zelf scoort. Eind februari komt er een app. Hierin kunt u op een persoonlijke- en beveiligde pagina zien hoe vaak u uw kliko voor restafval heeft laten legen. U kunt hiermee zelf bijhouden hoe u het doet ten opzichte van het gemiddelde. Of het u lukt om te minderen. En of diftar voor u wel of geen voordeel op kan leveren.

Campagne Allemaal aan de Bak!

Met deze informatie zetten we de eerste stap van de Afvalcampagne. De komende maanden gaat u veel van ons horen, lezen en merken via posters, social media, filmpjes, etc. Inderdaad, niemand kan er meer omheen. We gaan allemaal aan de bak in onze gemeente voor véél minder restafval. Dat wilt u toch ook?