Vorig jaar deelden we een filmpje over Kamers met Aandacht. Kamers met Aandacht matcht jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg aan mensen die een kamer aan hen willen verhuren. De jongeren die via ‘Kamers met Aandacht’ huren kunnen zelfstandig wonen, maar hebben soms tijdelijk nog net een klein zetje nodig.

De eerste kamer in onze gemeente is een feit. Sinds oktober verhuurt Ada in onze gemeente een kamer aan een jongere. "Ik las in een lokale krant over ‘Kamers met Aandacht’ en vond het een leuk project. Later, in de zomer, zag ik in de bibliotheek een flyer liggen. Ik had een kamer over en dacht al na over verhuur. Ik woonde namelijk alleen met mijn hond in een eengezinswoning. Ik kon natuurlijk ook iemand van het prikbord in de supermarkt plukken maar dit leek me ook een goed idee."

Passende match

Ada mailde projectleider Bianca. "Ze kwam met een collega langs en vroeg wie ik ben en wat mijn verwachtingen en voorkeuren zijn. Zo maken ze een passende match met een jongere. Er kwam ook een kennismakingsgesprek tussen de jongere, zijn ouders, zijn begeleidster, Bianca en ik. Het is bij mij voor (maximaal) twee jaar maar het kan tot maximaal vijf jaar bij onzelfstandige woonruimte. Er moest ook nog wel het een en ander geregeld worden. Ik huur bij Heuvelrug Wonen dus ik moest eerst toestemming vragen. Ze verleenden alle medewerking en vonden het zelfs leuk. Bij de Belastingdienst moet je ook nog het nodig regelen voor onderverhuur."

Heldere afspraken

Ada had eerder al eens twee jaar lang een vrouw en haar dochter te logeren. Dat beviel haar wel. "Ik had al ervaring, want ik was vroeger hospita. Soms was het geweldig, soms strontvervelend. Je moet het treffen." De kern volgens Ada? Heldere afspraken maken. "Mijn huidige huurder maakt gebruikt van de keuken, de badkamer en het toilet. We hebben afgesproken dat mijn woonkamer privé blijft en dat gaat prima. Hij komt dus niet bij mij op de bank hangen."

Ada heeft werkervaring als begeleider en coach, maar dat kan ze goed gescheiden houden van haar rol als verhuurder. "Het bevalt me tot nu toe goed. Ik pik wel signalen op maar uiteindelijk is het aan zijn begeleider om er samen iets aan te doen. Daar hebben we ook duidelijke afspraken over gemaakt. Hij is gewoon een huurder."

Heeft ze advies voor anderen die overwegen een ‘Kamer met Aandacht’ te verhuren? "Doe het gewoon. Niet bang zijn, denk wel goed na over wat je grenzen zijn en wat je nodig hebt. Of je er tegen kunt dat iemand je badkamer gebruikt en dat je ruimte moet maken in je huis. Het heeft ook iets gezelligs. We hebben niet zoveel met elkaar te maken. Af en toe spreken we eens af om samen te koken of maken we even een praatje. En dat is prima."

Meer informatie over Kamers met Aandacht

Wilt u informatie over Kamers met Aandacht? Neem dan contact op met Marjolein Buurman: 06 11 13 46 85/info@kamersmetaandacht.nl.