Bericht van burgemeester Frits Naafs

Afgelopen vrijdag is Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen getroffen door een kort, maar zeer heftig noodweer. Geen windhoos, maar een verwoestende valwind - zo vernamen we later van weersdeskundigen - richtte in korte tijd een enorme ravage aan in met name het Lombokbos, de Lomboklaan en de aangrenzende straten tot bij een boerderij in ons buitengebied. Bomen die omvielen als luciferhoutjes, rondvliegende dakpannen, schuttingen, tuinmeubilair enz. zorgden in korte tijd voor een ravage die zijn weerga niet kent. Achteraf is het een wonder dat er, op een aantal gewonden na, geen ernstige slachtoffers zijn gevallen.

De bomenploeg van de gemeente is samen met de hulpdiensten en ingeschakelde aannemers en hoveniers al vanaf vrijdag bezig om wegen vrij te maken en omgevallen bomen op woningen veilig te stellen. Daarbij was er ook veel hulp van inwoners en vrijwilligers. Wie dat kon, stak de handen uit de mouwen. Zelf ben ik afgelopen dagen elke dag in het gebied geweest om de inwoners een hart onder de riem te steken. Afgelopen zaterdag werd ik daarbij vergezeld door dorpswethouder Hans Waaldijk en Hans Oosters, Commissaris van de Koning van Utrecht. Allemaal waren en zijn we onder de indruk van de saamhorigheid in de dorpen en ik wil iedereen dan ook bedanken voor alle hulp en inzet.

De schrik bij veel inwoners is groot en ook de materiële schade. Zo hebben ruim honderd inwoners afgelopen weekend het informatiepunt in De Binder bezocht om bij de gemeente en/of Salvage (vertegenwoordiging van de verzekeraars) hun verhaal te doen en/of hun schade te melden. Ook het speciale gemeentelijke informatienummer is in het weekend ruim 300 keer gebeld.

De komende weken zijn nog nodig om alle bomen, takken en ander afval op te ruimen. Het herstel van (ernstig) beschadigde woningen en de afhandeling van alle schade zal nog veel langer duren. Echter, ook als alles opgeruimd en waar mogelijk hersteld is, blijft 18 juni een dag die in ons geheugen gegrift staat. Een dag die letterlijk een gat geslagen heeft in Leersum en een deel van Maarsbergen. Maar ook een dag die liet zien hoe groot de betrokkenheid bij de dorpen en de veerkracht van de inwoners is. Ik hoop dat dat de komende periode zo blijft en dat u als Leersumers en Maarsbergenaren zorg blijft houden voor elkaar. Ook als gemeente staan we – waar mogelijk - voor u klaar. Ik wens u allen veel sterkte.

Ook de gemeenteraad heeft stil gestaan bij wat Leersum en (een deel van) Maarsbergen is overkomen