In 2020 viert ook Gemeente Utrechtse Heuvelrug 75 jaar vrijheid. Om dit kracht bij te zetten, wil de gemeente een kunstuiting laten maken die Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet verbeeldt. Burgemeester Frits Naafs heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie op donderdag 2 januari een prijsvraag uitgeschreven. ,,Gelijke behandeling van iedereen is de grondslag van alles wat we doen. Daarom vinden we het belangrijk om dit thema een blijvende plek te geven in het Cultuurhuis. Bent u een kunstenaar die woont of werkt in onze gemeente? Dien dan vooral een idee in.” 

Kunstenaars hebben tot 15 februari de tijd om een schets of idee in te dienen. Een jury zal een favoriet kiezen uit de inzendingen. Deze krijgt een budget van € 5.000 om het kunstwerk te maken. Er zijn geen vaste afmetingen waaraan het werk moet voldoen, en het hoeft niet per se af te zijn voor 4 of 5 mei. ,,Dus wees creatief en breng op een mooie manier vrijheid en gelijkheid in beeld. Zodat wij én jongeren blijvend herinnerd worden aan deze thema’s. En ons realiseren dat we samen verantwoordelijk zijn om de vrijheid te behouden. Iedereen heeft daar een rol in, elke dag opnieuw.”

Inzendingen kunnen – uiterlijk 15 februari  - per email gestuurd worden aan Maja van Eijndthoven, Cultuurcoach Utrechtse Heuvelrug.

Wat betekent vrijheid eigenlijk voor onze inwoners? We gingen de straat op en vroegen het ze.