Lees haar verhaal op heuvelrugdoetmeer.nl(externe link)

Met de lente in de lucht zijn ook de voorbereidingen voor het toeristenseizoen in volle gang. In onze gemeente zijn er een aantal vakantieparken. Molencaten Ginkelduin is er daar één van. Dit vakantiepark is, net als RCH het Grote Bos, ook aangesloten als klimaatpartner bij het Lokaal Klimaatakkoord. Samen met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties werken zij in een netwerk aan CO2-reductie.

Stap voor stap aanpakken, collega's betrekken en werken met een domino-effect. Dat is volgens parkmanager Dariëlle van Bemmel hoe vakantiepark Landgoed Ginkelduin steeds duurzamer wordt. ,,Molecaten is een familiebedrijf met 17 vakantieparken in Nederland. Duurzaamheid staat hoog op de agenda maar de middelen zijn beperkt. We moeten dus slim verduurzamen en het stap voor stap aanpakken. Samen met een collega heb ik als parkmanager van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum de laatste jaren het voortouw genomen om al onze parken klaar te stomen voor het internationale Green Key keurmerk. Daarmee laat je zien dat je duurzaamheid overal in je bedrijf toepast: van energie tot schoonmaak en van voeding en recycling."

Strenger dan keurmerk

,,Ons vakantiepark heeft Green Key Zilver en voldoet aan de criteria voor de Green Key Gold: het hoogste niveau van het keurmerk. Toch heb ik die certificering nog niet aangevraagd. In mijn ogen kan het nog beter. Mijn criteria zijn nog wat strenger dan die van Green Key. Zo wil ik in ieder geval het waterverbruik nog verlagen. Dat lukt nog niet voldoende omdat we nog niet overal nieuwe cv-ketels hebben die een kleinere wateraanvoer aankunnen. We willen ook graag zonnepanelen installeren en minder gas gebruiken. We hebben ook proeven gedaan met een gasloze bungalow. Maar het park is vrij oud en de meeste infrastructuur ook. Zodra het wat kouder werd en de stroomvraag steeg, klapte de elektra eruit. Van het gas af gaan betekent dus een enorme ingreep. Hierbij moet het hele park op de schop. Ik ben graag bij het Lokaal Klimaat Akkoord betrokken om bij andere ondernemers te zien hoe zij met dit soort kwesties omgaan. Je kunt altijd van elkaar leren en met elkaar meedenken, óók als je in een andere branche zit."

Teams denken mee

,,Ingrijpende aanpassingen kunnen we alleen maar stap voor stap aanpakken. Op een ander niveau is er al heel veel gebeurd waardoor ons bedrijf duurzamer is geworden. We selecteren bijvoorbeeld onze leveranciers op hoe 'groen' zij zijn. We hebben afspraken met hen gemaakt over transport, recycling, verpakking, enzovoort. Het mooie is dat je op die manier een domino-effect krijgt waarbij steeds meer bedrijven in de keten het belang van duurzaam ondernemen inzien. Verder beperken we uiteraard het afval, gebruiken we minder plastic, poetsen we met ecologische schoonmaakmiddelen, recyclen we zoveel mogelijk. Elk team bij Ginkelduin heeft van mij de vraag gekregen: waarin kunnen júllie duurzamer zijn? Op die manier is er hier veel draagvlak en enthousiasme ontstaan. Collega's gaan uitzoeken wat er kan en komen met goede ideeën. Zo hebben we al heel wat verbeteringen doorgevoerd en staan onze mensen er ook echt achter. Alle kleine beetjes helpen!"

 Tips van Dariëlle

  • Sta open om te leren van anderen, ook buiten je eigen branche. Het is zo zonde als iedereen zelf het wiel moet uitvinden!
  • Betrek je medewerkers en laat ze meedenken. Neem ze mee in het proces en de besluiten. Goed voor duurzaamheid én werkplezier.
  • Zorg dat je gasten/klanten zien dat je werkt aan duurzaamheid. Doe je onzichtbare investeringen (zoals vervangen van cv-ketels), doe dan tegelijk ook iets wat wel zichtbaar is (zoals een afvalscheidingsstation).

Dit verhaal en andere verhalen staan op: www.heuvelrugdoetmeer.nl(externe link).

Dit is het interactieve platform voor wie aan de slag wil met duurzamer wonen, leven en energiebesparing. Om elkaar te inspireren en ook te helpen, is het belangrijk om duurzame initiatieven, oplossingen, ervaringen en ideeën te delen. Heuvelrugdoetmeer.nl is een platform waar al die verschillende verhalen en tips bij elkaar komen: duurzamer wonen, leven en ook energie besparen.