Elke maand zetten wij een ondernemer die zijn/haar bedrijf verduurzaamd heeft of duurzame producten of diensten aanbiedt in het zonnetje! Zo worden ook andere inwoners of ondernemers geïnspireerd. Deze keer is dat Bart van Bussel van Infram in Maarn.

Infram is een adviesbureau op het gebied van mobiliteit, ruimte, water en energie met ruim 50 medewerkers gevestigd in Maarn. Het bedrijf wil niet alleen in zijn advies een koploper op het gebied van duurzaamheid zijn, maar ook in de eigen bedrijfsvoering. Met hulp van Twinning Energy kreeg het als eerste bedrijf in Nederland een waterstoftankvoorziening bij het kantoor.

Waterstof als zero-emissie-oplossing

Naast minder reizen, carpoolen en het openbaar vervoer kiest Infram ook voor zero-emissie auto’s. Voor een effectieve aanpassing van het wagenpark blijkt het bereik van batterij-elektrische auto’s (ca. 250 km) nog te klein. De adviseurs van Infram rijden regelmatig 300 tot 400 kilometer op een dag. Infram zocht een alternatief voor batterij-elektrisch rijden, met een actieradius van meer dan 600 km. De ervaring van Infram in energietransitie vraagstukken voor klanten en de betrokkenheid bij de ‘24-uurs waterstof challenge’ kwamen daarbij goed van pas.

Een kleine, hanteerbare oplossing voor een groot vraagstuk

Waterstof bleek een aantrekkelijke oplossing. Voor het realiseren van een openbaar waterstof tankstation in de eigen omgeving was Infram afhankelijk van andere partijen, die nog niet op korte termijn tot invoeren over wilden of konden. Een typisch kip-ei-vraagstuk: tankvoorzieningen zijn nodig om rijden op waterstof mogelijk te maken; voldoende waterstofvoertuigen zijn nodig om een tankvoorziening financieel rendabel te krijgen.

Toen Infram de mogelijkheid voor een klein waterstofvulstation ontdekte, koos het voor de mogelijkheid om te ‘tanken terwijl je werkt’ met een eigen kleinschalig vulpunt aan kantoor. Twinning Energy is de organisatie die Infram hierin heeft ontzorgd met alle benodigdheden voor het rijden op waterstof: van het leveren van waterstofauto’s en een eigen tankfaciliteit tot en met de financiering.

De kracht van doen: ga aan de slag met de volgende stap

Vaak blijft een goed idee bij iets dat 'ooit wel eens van de grond zal komen’. Maar Infram heeft samen met Twinning Energy de kans gezien én gepakt. De kracht van doen! Vanuit die overtuiging verliep het soepel. De vergunningaanvraag voor het eigen vulstation is zorgvuldig maar vlot doorlopen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de eigenaar van het kantoorpand en landgoed zijn daarbij heel behulpzaam geweest. Intussen heeft Infram zeven waterstofauto’s aangeschaft. Infram roept andere bedrijven en overheden op om ook aan de slag te gaan en concrete stappen te zetten op weg naar duurzame energie en leefomgeving.

afbeelding tankvoorziening voor waterstof