Elke maand zetten wij een ondernemer die zijn/haar bedrijf verduurzaamd heeft of duurzame producten of diensten aanbiedt in het zonnetje. Zo worden ook andere inwoners of ondernemers geïnspireerd. Deze keer zijn Vishandelaren Peter en Aard Lagerwerf aan het woord:

Peter en Aard hebben op dinsdag een standplaats in winkelcentrum De Sluis in Driebergen en zijn bekende gezichten bij evenementen binnen onze gemeente.

Een portie kibbeling of een lekkerbekje krijg je bij ons voortaan zonder plastic bakje of plastic bestek. Wij (tweelingbroers) zweren plastic verpakkingen af en hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor andere ondernemers.

Foto vishandelaren Peter en Aard Lagerwerf

Wij beseften tot voor kort niet welke gevolgen al die plastic materialen hadden. Maar op vakantie zijn onze ogen geopend. Wij zagen zee en stranden vol met plastic. Dat besef en de ernst dringt niet goed tot je door als je het niet met eigen ogen gezien hebt. Wij zijn daarna direct gestopt met het gebruik van plastic.

De visboer die plastic gebruikt, creëert een vicieuze cirkel, vinden wij. Wij zijn een viszaak, en wij zorgen ervoor dat onze vis plastic 'eet'? Dat kan echt niet, dan ben je geen vis-specialist. Ga je voor kwaliteit en gezondheid, dan zorg je dat je meehelpt het water schoon te houden, om schone producten te kunnen aanbieden.

Meer en meer ondernemers zoeken naar alternatieven voor plastic. Wij weten dat  restaurants regelmatig hun leveranciers aanspreken op het gebruik van plastic, zoals ook consumenten dat vaak doen in de supermarkt. Bijvoorbeeld door te vragen of het plastic om die komkommer wel nodig is. Ook steeds meer cafetaria's doen plastic in de ban.

Nu kosten duurzame verpakkingen nog iets meer, maar plastic heeft geen toekomst. Daarom biedt onze verpakkingsleverancier ook bakjes e.d. van suikerriet en bamboe aan. Die zijn oplosbaar, en komen niet als gevaarlijk afval in de natuur terecht. Ondanks de 10 cent extra voor de consument, zijn mensen erg enthousiast. Er gaan zo’n 2000 bakjes van suikerriet per week doorheen, en het bevalt ons en de klant fantastisch!