Wel of geen zonnepanelen, groene energie, plastic afval scheiden of elektrisch rijden? Met uw keuzes heeft u grote invloed op het verminderen van CO2-uitstoot en vervuiling. Wij helpen u graag bij het maken van die keuzes. Ook bij het opzetten van een initiatief trekt de gemeente graag met u op.

Waardebon woningeigenaren voor energiebesparende producten

Onze gemeente helpt woningeigenaren aan een lagere energierekening met geld van het Rijk. Inwoners met een grondgebonden koopwoning ontvangen eind november een brief met daarin een waardebon van € 70. Met deze waardebon kunnen zij energiebesparende producten, zoals tochtstrippen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen uitkiezen. Ook kunnen zij de waardebon inzetten voor grootschalige maatregelen zoals isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Voor de actie geldt 'op is op': is het budget van het Rijk op, dan is de waardebon niet meer geldig.

Gratis energiebesparende producten

Met de waardebon kunnen woningeigenaren verschillende energiebesparende producten gratis in huis halen. Bijvoorbeeld tochtstrippen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Deze producten zijn gemakkelijk zelf in huis aan te brengen en zijn ook nog eens heel effectief. Op winstuitjewoning.nl/waardebon staat een compleet overzicht van de producten. De producten worden gratis thuisgestuurd.

Eenvoudig een lagere energierekening en meer wooncomfort

Met eenvoudige ingrepen kunnen de energierekening omlaag. Ledlampen 90% bijvoorbeeld, gebruien minder energie dan gloeilampen. Met tochtstrippen in naden en kieren kunt u tot € 170 per jaar besparen. Minder tocht maakt het binnen bovendien een stuk prettiger. 

Waardebon ook voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen

Woningeigenaren kunnen de waardebon ook inzetten voor grote maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie. Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op en door isolatie blijft de warmte beter in huis hangen. Zo gaat de energierekening flink omlaag. Met de waardebon is de aanschaf van grootschalige maatregelen voordeliger. 

Waardebon eenvoudig te verzilveren

Via winstuitjewoning.nl/waardebon kunnen woningeigenaren een kant-en-klare energiebespaarbox van € 70 bestellen of zelf een winkelmandje vullen met energiebesparende producten. Ook is het mogelijk om energiebesparende producten bij een andere (online) winkel te kopen of de waardebon te gebruiken als korting bij grootschalige maatregelen. Bewoners kunnen hun waardebon samen met de kassabon of de factuur verzilveren via winstuitjewoning.nl/waardebon

Advies van energieambassadeurs en lokale bouwmarkten

Bewoners die graag meer willen weten over de producten, kunnen ook bij de lokale bouwmarkten Hubo, Fixet en Van Dijk Klusmarkt terecht. De medewerkers van deze bouwmarkten zijn op de hoogte van de actie en adviseren over de producten die bewoners toe kunnen passen. Bewoners die advies willen over de grootschalige maatregelen kunnen hulp krijgen van energieambassadeurs. Zij zetten gratis deskundig de zaken op een rij. Kijk voor meer informatie op www.heuvelrugenergie.nl/duurzaamwonen.

Bewoners ontvingen in maart van dit jaar al een brief met de gratis waardebon. Met deze herinneringsbrief geeft de gemeente de bewoners nog een kans om de waardebon te verzilveren. Bewoners die de waardebon al hebben verzilverd kunnen de waardebon niet opnieuw indienen.

Lees verder over de inkoopactie voor energiebesparende maatregelen

Interessant voor woningen die zowel voor als na 2004 zijn gebouwd

Woningen die gebouwd zijn vóor 2004 zijn bij de bouw vaak nog beperkt geïsoleerd. Indien u geen energiebesparende maatregelen heeft genomen, heeft u in verhouding hoge energiekosten. Deze kosten kunt u eenvoudig verlagen door mee te doen aan de advies- en inkoopactie van bijvoorbeeld vloerisolatie, zonnepanelen of HR++ glas. Maar ook voor eigenaren met woningen die gebouwd zijn ná 2004 is deze actie aantrekkelijk. U kunt bijvoorbeeld een offerte aanvragen voor zonnepanelen of een hybride warmtepomp en erachter komen hoeveel energiekosten u nog kunt besparen. Doordat veel mensen meedoen aan de actie zijn de prijzen scherp.

Wie voert de energiebesparende maatregelen uit?

De bedrijven die de energiebesparende maatregelen uitvoeren, worden geselecteerd door middel van een veiling. Deze bedrijven moeten voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van kwaliteit, service en garantie. Vraag een offerte voor de gewenste maatregelen aan vóór 31 januari 2021 op www.winstuitjewoning.nl. Na uw aanmelding ontvangt u onafhankelijk advies en scherpe offertes. U bepaalt zelf óf en wanneer u een klus laat uitvoeren!

De voordelen van deze inkoopactie op een rij

  • Tijdelijk een lage prijs door inkoop op grote schaal en een laag btw-tarief op de arbeidskosten.
  • Onafhankelijke controle aan huis voor het veilig aanbrengen van isolatiemaatregelen.
  • 21% btw retour voor de aanschaf van zonnepanelen van de Belastingdienst.
  • Uitgevoerd binnen één dag door gekwalificeerde bedrijven met een hoge klanttevredenheid.
  • Lening mogelijk met een rente vanaf 1,5% voor afname van meerdere / alle maatregelen tegelijk.
  • Een flink lagere energierekening en een comfortabele woning.

Subsidie op isolerende maatregelen

Voor maatregelen die in 2021 worden uitgevoerd komt de ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) beschikbaar voor isolerende maatregelen. De voorwaarden van de ISDE-subsidie voor isolerende maatregelen worden binnenkort bekend gemaakt door de overheid.

Hoe kunt u meedoen met de inkoopactie?

U schrijft zich vóór 31 januari 2021 gratis en vrijblijvend in op www.winstuitjewoning.nl. Heeft u geen internet of nog vragen over de advies- en inkoopactie? Bel dan met de helpdesk van Winst uit je Woning: 023 583 69 36. U ontvangt advies en vrijblijvende offertes op maat per e-mail:

  • bij interesse in zonnepanelen en/of een hybride warmtepomp belt de installateur die de veiling heeft gewonnen u op. De installateur maakt samen met u een vrijblijvende offerte op maat
  • bij interesse in vloerisolatie ontvangt u een e-mail voor het inplannen van een onafhankelijk huisbezoek. Uw bijdrage voor dit huisbezoek bedraagt € 29,-. Na deze onafhankelijke controle ontvangt u de offerte(s) op maat
  • bij interesse in overige maatregelen, zoals isolatieglas, ontvangt u de offerte op maat op basis van de door u via de website van Winst uit je Woning aangeleverde gegevens.

Na ontvangst van de vrijblijvende offertes weet u of en hoe u uw energierekening het best kunt verlagen en neemt u zelf een besluit. De eventuele subsidie aanvraag en de btw-teruggave worden voor u geregeld. U bepaalt zelf wanneer u een klus laat uitvoeren.

Ook in coronatijd worden werkzaamheden veilig uitgevoerd

Voor het maken van een goede offerte voor vloerisolatie is een onafhankelijk advies aan huis vereist. Deze huisbezoeken worden op veilige wijze uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM. De adviseur werkt voornamelijk buiten of in de kruipruimte (voor de vloer). Overleg met u vindt plaats buiten de woning en op gepaste afstand. Het huisbezoek duurt gemiddeld 20 minuten. Isolatie- en installatiebedrijven kunnen de komende periode ook veilig doorwerken. Het plaatsen van zonnepanelen vindt volledig plaats vanaf de buitenkant van de woning. Vloerisolatie wordt vanuit de kruipruimte aangebracht. U bepaalt zelf wanneer u een klus laat uitvoeren.

Waarom doet de gemeente Utrechtse Heuvelrug mee aan deze actie?

De gemeente moet in 2030 49% minder en in 2050 nagenoeg geen CO2 meer uitstoten. Deze actie is onderdeel van een bredere aanpak om deze doelstelling te bereiken. Zo faciliteren we ook zonnepanelen op daken, energiebesparing bij huurwoningen, bedrijven en instellingen en wordt onderzocht hoe woningen stap voor stap van het aardgas af kunnen.

Weet u nog niet welke besparing u wilt doen?

Vraag dan onze lokale energieambassadeurs. De energieambassadeurs zijn vrijwilligers en inwoners van de gemeente die een gratis ‘energiescan’ van uw woning maken. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: klimaatneutraal@heuvelrug.nl. Of kijk voor meer informatie op de website heuvelrugenergie.nl/duurzaamwonen.

 

Aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen

Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur afscheid van aardgas. We gaan niet meer verwarmen en koken met aardgas. Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat lijkt nog ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. Meer over aardgasvrij wonen

Organisaties voor informatie en advies

Informatie en advies

Wilt u duurzamer wonen? Bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken, of door te kiezen voor lokale, groene energie? Dat is goed voor het milieu en vaak ook voor uw portemonnee. Onderstaande websites helpen u bij het vinden van duurzame oplossingen.

Jouw Huis Slimmer

Deze website voor 15 gemeenten in de regio Utrecht helpt u om een keuze te maken: welke duurzame maatregelen zijn geschikt voor uw huis? En hoe doet u het ten opzichte van andere huiseigenaren? Zijn er subsidies of leningen beschikbaar? Ga naar Jouw Huis Slimmer.

Heuvelrug Energie

Het onafhankelijke energieloket van en voor de Utrechtse Heuvelrug geeft informatie over zelf opwekken van energie, elektrisch rijden en energiezuinig wonen. HÉ organiseert activiteiten en heeft een nieuwsbrief. Ga naar Heuvelrug Energie

Energie-ambassadeurs

Energie-ambassadeurs zijn vrijwillige deskundigen, inwoners uit onze gemeente. Ze komen bij u aan huis en geven advies op maat, over isoleren en duurzame energie bijvoorbeeld. Ook hebben ze tips hoe u uw energieverbruik kunt beperken. Het advies is gratis. Ga naar Energie-ambassadeurs

Doe mee

Tegels eruit, plantjes erin

Ons klimaat verandert. Soms is het lang droog, een andere keer regent het heel hard. In een groene tuin – veel planten en weinig tegels – kan de bodem makkelijker water opnemen. Zo is er bij droogte langer water beschikbaar en heeft u bij een hoosbui minder last van overstromingen. Huisje Boompje Beter geeft praktische adviezen voor een groenere tuin waarin ook vogels en vlinders zich thuis voelen. Ga naar Huisje Boompje Beter

Word energie-ambassadeur

Als energie-ambassadeur geeft u advies aan medebewoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug. U komt bij hen aan huis en geeft tips hoe ze energie kunnen besparen en welke maatregelen geschikt zijn voor hun woning. Soms brengt u ook inwoners met elkaar in contact, zodat ze samen op kunnen trekken. Een belangrijke rol in de gemeente en we zijn altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs. Ga naar energie-ambassadeur

Doe mee met de elektrische deelauto

Autodelen draagt bij aan een lager autogebruik en –bezit. Mensen die overstappen naar autodelen rijden per jaar aanzienlijk minder autokilometers dan ze voorheen deden. Dit zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Is de deelauto elektrisch, dan is dit nog duurzamer. Heeft u interesse om een elektrische auto te delen met uw buurtbewoners? Meer informatie: duurzaam@heuvelrug.nl.

Maak de gemeente plasticvrij

Onder de naam ‘GoedVolk’ werken inwoners uit onze gemeente aan duurzaamheid. Plastic heeft hun aandacht. Met onder andere opruimacties gaan zij de vervuiling tegen. Wilt u ook iets doen aan de groeiende hoeveelheid plastic? “Er is genoeg te doen en alle hulp is welkom!”, schrijft GoedVolk op haar website. De opruimacties en andere activiteiten vindt u in de agenda. Ga naar GoedVolk

Kom langs bij het Repair Café 

In onze gemeente zijn maar liefst vijf Repair Cafés. In Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en in Maarn/Maarsbergen. Weggooien hoeft dus niet meer. Is uw koffiezetapparaat kapot? Knoop van de broek? Printer doet het niet meer? Bij een Repair Café zitten vrijwilligers klaar om samen met u het probleem op te lossen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.

Beginnen aan een Heuvelrugtuin? Doe mee aan de online cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

Wilt u graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe u daar mee kunt beginnen in eigen tuin? Dan is deze online cursus, aan de hand van vijf modules, een mooie kans dichtbij huis en samen met mensen uit de buurt.

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. U krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. U krijgt handige tips om zelf mee aan de slag te gaan. Zelf ervaren is de beste én leukste manier om tuinieren in de vingers te krijgen. U leert planten uitzoeken die het in uw tuin extra goed doen én hoe u het nuttige insecten naar hun zin maakt. Aan het eind van de cursus kunt u van uw tuin een echte Heuvelrugtuin maken.

Begeleide e-learning

Vanwege Covid-19 wordt de cursus online gegeven. U gaat in uw eigen tempo door de lesstof. U krijgt ook enkele opdrachten om mee aan de slag te gaan. Als online-cursist hoeft u niet alles alleen te doen. Een enthousiaste en ervaren tuincoach loodst u door de opdrachten heen.

Inschrijven

Inschrijven voor de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ kan voor maandag 7 december 2020 via het aanmeldformulier. Deze staat op: www.jouwheuvelrugtuin.nl.

Neem voor meer informatie contact op met Judith Algra.

Financieren duurzame maatregelen

Financieren van duurzame maatregelen

Het verduurzamen van uw woning kost soms veel geld. Niet iedereen heeft dat geld zomaar op de plank liggen. Tegen een aantrekkelijke rente kunt geld lenen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.