Wat is het?

Een energiemaatwerkadvies geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Bij een energiemaatwerkadvies bezoekt een adviseur uw woning en kijkt (samen met u) naar de huidige staat van uw woning: wat is geïsoleerd, is de verwarming efficiënt etc. Een goed advies beschrijft specifiek voor uw woning de mogelijke maatregelen om uw woning energiezuiniger te maken. Daarnaast geeft het u inzicht in de kosten van de maatregelen en hoeveel energie en geld u hiermee kunt besparen. Wat kost het en wat levert het op. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.  

Energielabel

Bij het advies hoort ook de bepaling van de energieprestatie van de woning: het energielabel. Dit energielabel varieert van A (zeer laag energieverbruik) tot en met G (zeer hoog energieverbruik).

Waar vindt u een goede adviseur?

De energiemaatwerkadviezen en energieprestatiecertificaten (energielabels) moeten zijn opgesteld door een adviseur die gecertificeerd is volgens respectievelijk BRL-9500-02 en BRL-9500-01. Voor een goed advies is het niet alleen belangrijk dat de adviseur gecertificeerd is, maar ook dat hij of zij bouwkundig en installatietechnisch inzicht heeft. Vraag daarnaar voordat u een adviseur kiest. U kunt vooraf een voorbeeldrapport vragen. (Lokale) energieadviseurs die de juiste certificaten hebben zijn te vinden op de website van Milieu Centraal, op www.meermetminder.nl of op http://www.vindinstallateurduurzameenergie.nl.

Hoe werkt het?

Wie komt voor subsidie in aanmerking?

Bent u een particulier met een eigen woning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie. Huurders, bedrijven en corporaties komen niet voor deze subsidie in aanmerking.

Hoeveel subsidie geeft de gemeente?

De gemeente subsidieert 50% subsidie van de kosten voor uw energiemaatwerkadvies (met energielabel) tot een maximum van € 375.

  • Het energiemaatwerkadvies moet dan zijn opgesteld na 1 januari 2014.
  • Het energielabel moet door de adviseur zijn afgemeld bij AgentschapNL.

Besluit u naar aanleiding van het advies energiebesparende maatregelen te nemen, dan kunt u ook voor de tweede 50% subsidie aanvragen. Weer tot een maximum van € 375.

  • Uw woning moet tenminste één energielabel zijn verbeterd ten opzichte van de situatie vóór het nemen van de maatregelen (dus ten tijde van het energiemaatwerkadvies).
  • Uw nieuwe energielabel moet zijn afgemeld bij AgentschapNL.

LET OP: U kunt niet in één keer voor zowel de eerste als de tweede 50% subsidie aanvragen. Als u ook subsidie wilt aanvragen voor de tweede 50%, dient u de subsidieaanvraag voor de eerste 50% aan te vragen vóór het treffen van de energiebesparende maatregelen en het opstellen van het nieuwe energielabel.

Tot wanneer kan ik subsidie aanvragen?

De subsidieregeling treedt op 1 januari 2014 in werking en loopt zolang er budget is. Op=op. Volledig ingevulde aanvraagformulieren worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Onvolledige aanvragen worden niet in behandeling genomen.

Wat moet ik doen?

Het ‘Aanvraagformulier energiemaatwerkadvies’ staat onder het kopje ‘Documenten’. Vul het aanvraagformulier volledig in en stuur deze samen met de factuur van het energiemaatwerkadvies naar de gemeente, ter attentie van de afdeling Vergunning & Handhaving.

Meer informatie over de voorwaarden leest u in de Beleidsregels Incidentele Subsidie Energiemaatwerkadvies Utrechtse Heuvelrug, eveneens onder het kopje ‘Documenten’.