Uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de Belastingdienst begin dit jaar 25 ouders aangemerkt als gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Eerder hadden zich 41 inwoners zelf aangemeld, omdat zij verwachtten gedupeerden te zijn. De 25 aangemerkte gedupeerden zijn financieel gecompenseerd voor geleden emotionele en sociale schade volgens de ‘Catshuisregeling’. De consulenten van de Stichting Sociale Dorpsteams hebben daarnaast actief contact gezocht met alle 41 inwoners om hulp aan te bieden bij hun financiën, wonen, zorg, gezin en werk.

Toeslagenaffaire heeft veel impact gehad

Afgelopen jaar heeft een aanzienlijke groep ouders in Nederland de erkenning gekregen, dat de belastingdienst hen ten onrechte als fraudeur van kinderopvangtoeslag heeft behandeld; de zogenaamde ‘Kinderopvangtoeslagenaffaire’. De overheid zegde toe gedupeerde ouders te compenseren in geld en met ondersteuning. De uitvoering van de regeling is bij gemeenten ondergebracht.

“Toen onze gemeente in januari dit jaar de lijst gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagenaffaire in onze gemeente kreeg met het verzoek gedupeerden te benaderen om hulp aan te bieden, hebben we daar geen moment over geaarzeld. De Kinderopvangtoeslagenaffaire heeft op getroffen gezinnen een enorme impact gehad. Het was voor veel van hen een heftige periode en het kost tijd om hiervan financieel, sociaal en emotioneel te herstellen. Hierbij willen wij inwoners, die hiermee te maken hebben gehad, vanuit de Sociale Dorpsteams graag ondersteunen”, aldus wethouder Hans Waaldijk.

Gedupeerden kunnen een beroep blijven doen op de Sociale Dorpsteams

De Belastingdienst heeft de gegevens van 41 inwoners, die zichzelf gemeld hadden als mogelijk gedupeerden, met hun medeweten gedeeld met de gemeente. Consulenten van de Stichting Sociale Dorpsteams hebben hen allemaal gebeld. De meeste inwoners gaven aan jaren geleden financiële en emotionele problemen gehad te hebben als gevolg van het stopzetten of terugvorderen van de kinderopvangtoeslag, maar dat nu te hebben opgelost. In een enkel geval hebben consulenten concreet hulp kunnen bieden. Als een gedupeerde later toch nog hulp wenst, dan is dat altijd mogelijk. Dit geldt overigens ook voor andere inwoners in de gemeente.

De Sociale Dorpsteams zijn op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur te bereiken via (0343) 56 58 00. 

De inloopspreekuren en Grip op Geld van de Sociale Dorpsteams zijn open. U kunt informatie of hulp vragen op het gebied van jeugdhulp, welzijn, ouderenzorg en financiën.

https://www.samenopdeheuvelrug.nl/contact