Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft gekeken naar het energiecontract dat zij heeft met Gazprom Energy. Dit is een in Nederland gevestigd Russisch bedrijf dat gas levert aan de gemeente. Het contract is collectief ingekocht met 16 andere gemeenten uit de provincie. Dit contract loopt af op 31 december 2022. Het college wil nadrukkelijk laten weten het contract met Gazprom zo snel mogelijk stop te willen zetten. Er is al opdracht gegeven voor het starten van een nieuwe aanbestedingsprocedure.

Wethouder Hans Waaldijk: “De ernstige oorlogssituatie in Oekraïne en de rol die Rusland hierin speelt, keuren wij ten zeerste af. Om die reden hebben we ook ons energiecontract met het Russische bedrijf Gazprom onder de loep genomen. Onze eerste stap is om nu duidelijk aan te geven dat dat we het lopende contract niet zullen verlengen. Verder onderzoeken we de mogelijkheden, in samenwerking met andere gemeenten, om het contract al eerder te ontbinden en zaken doen in de toekomst uit te sluiten.“

Utrechtse Heuvelrug anticipeert op deze manier op de actuele ontwikkelingen in Oekraïne. De ontwikkelingen en de sancties die landelijk of Europees worden opgelegd, worden op de voet gevolgd.