Vanaf maandag 19 september start de proef Gratis OV voor 66 plus in provincie Utrecht. Mensen boven de 66 met een laag inkomen, komen vanaf dan in aanmerking voor het Gratis OV abonnement. Met dit abonnement kunt u in de gehele provincie Utrecht gratis gebruikmaken van de bus, tram, buurtbus en flex diensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen doordeweeks na 09.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag. 

Ouderen van 66 jaar en ouder, die wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar, kunnen vanaf 19 september gebruik maken van dit aanbod. Het inkomen moet worden aangetoond met een inkomstenverklaring van de belastingdienst. Na aanmelding ontvangt u een gratis OV-abonnement. Dat abonnement laadt u op uw persoonlijke OV-chipkaart. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023.

Aanvragen/aanmelden

Het gratis OV-abonnement vraagt u aan op www.gratisreizenouderen.nl(externe link). Hier staat uitgelegd hoe u het abonnement aanvraagt. Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Ga dan naar een bibliotheek met een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat ook op de website. Folders met uitleg zijn beschikbaar bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht CS en Syntus Utrecht op station Amersfoort.

Initiatief provincie Utrecht

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Gedeputeerde Anne Schaddelee: “Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk. Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg. Het openbaar vervoer kan deze groep over de streep helpen en het leven net iets aangenamer maken. De provincie Utrecht biedt deze mensen daarom een jaar lang gratis gebruik aan van bus en tram.” 

De actie met gratis reizen is mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Utrecht.