Een aantal tips wat u kunt doen als u nog een huisdier kwijt bent of er een vindt. En in geval van dieren in de natuur.

Door de valwind zijn er meerdere dieren ontsnapt. Volières zijn vernield, konijnen- en kippenhokken omgewaaid of hekken gebroken. Bent u dieren kwijt uit uw volière of konijnenhok? Zet dit open met water en voedsel. Voedsel is vaak een geschikt middel om dieren weer terug te lokken.

Dieren kwijt

Vaak worden dieren wel weer teruggevonden maar is niet bekend van wie ze zijn. Een paar tips:

  • zoek een aantal goede foto’s van uw huisdier
  • plaats de foto’s met eventueel de naam op FaceBook, in de app Nextdoor, of WhatsApp
  • hang een briefje met foto op het mededelingenbord bij de supermarkt. Zo bereikt u het snelst uw directe buren

Ook zijn er speciale sites voor gevonden dieren: Amivedi(externe link) of de Dierenbescherming(externe link).

Potentieel gevaarlijke huisdieren

Kan uw vermiste huisdier gevaarlijk zijn of gevaarlijk gevonden worden? Geef dit dan door aan de gemeente zodat dit bij ons bekend is als dit dier opduikt en gemeld wordt. Bijvoorbeeld bij slangen en andere exotische dieren, fretten en hagedissen.

Help uw buren

Wilt u uw buren helpen om hun huisdier levend terug te vinden? Houd dan de komende 3-4 weken uw kat binnen. De meeste huisdieren die ontsnappen vallen ten prooi aan huiskatten. Zij eten ze niet op maar spelen ermee. De diertjes uknnen dan ook dood gaan door stress.

Dier gevonden

Stel dat er opeens een mooie maar vreemde vogel in uw tuin (be)landt.

  • Jaag het dier niet op. Maak een foto en deel deze via Social Media
  • Afhankelijk van waar het dier zit: zoek een doos, oude konijnenkooi of iets vergelijkbaars en leg daar voedsel in met een schaaltje water. Neem afstand en wacht wat het dier doet. Misschien zoekt het dier een plek om te rusten. Houd de plek wel in de gaten. Zodra het dier in de doos of kooi zit doet u het dicht. Zet het dier op en rustige plek zonder tocht te zetten. Dieren zijn vaak enorm gestrest. Ook met een heel groot net kunt u het proberen te vangen
  • U kunt natuurlijk ook de Dierenambulance bellen om het dier te laten vangen door hulpverleners
  • Eenmaal het dier gevangen: plaats dit op Sociale Media en op de site van Amivedi(externe link)
  • Geen reactie van de eigenaar? Neem het dan zelf in huis of breng het naar een dierenliefhebber met kennis van deze dieren. Er zijn ook speciale ‘dieren-opvangstations’. Als het kan, houd het dier nog even. Want veel van uw buurtbewoners zullen genoeg andere zorgen aan het hoofd hebben en u niet direct benaderen
  • Ziet u een dier in uw tuin of woning dat u niet kent of dat er gevaarlijk uitziet? Bel de Dierenambulance voor hulp van vakkundige vrijwilligers. Is het een slang? De meeste slangen zijn niet gevaarlijk. Drijf een slang niet in een hoek. Loop heel rustig naar achteren. Langzame bewegingen neemt een slang niet waar, alleen snelle. Sluit de ruimte af en meld het dier bij https://www.dierenbescherming.nl/(externe link)

Toch gebeten?

Wordt u toch gebeten worden door een dier? Neem dan contact op met uw huisarts. Maak als het kan een foto van de beet en onthoud goed hoe het er uit ziet.

Wilde dieren

Niet alleen huisdieren hebben door de valwind verblijfplaats verloren. Ook dieren uit de natuur zijn hun onderkomen kwijt of zijn gedesoriënteerd en gestrest. Geef de dieren rust en jaag ze niet op. Bij een groot dier zoals een ree, eekhoorn, vogel die gewond is, neemt u altijd contact op met de Dierenambulance. 

Ook kan het zijn dat dieren wisselen van plek. Veel vleermuizen hadden een plek in woningen waar nu schade aan is. Deze vleermuizen zoeken mogelijk een nieuwe plek in uw huis. Vleermuizen doen niets en de soorten in Nederland zijn niet gevaarlijk. Laat u de dieren met rust. Als ze een meer geschikte plek vinden vertrekken ze vanzelf.

Maak het ze gemakkelijk

Als u ze wilt helpen, is het ophangen van nestkasten een goed idee om de verloren nestplaatsen de komende jaren te compenseren. Uw tuin geschikt maken voor meer dieren helpt ook. Het maakt zelfs uw tuin gezonder omdat er meer biodiversiteit komt. Kijk voor tips op: https://www.vogelbescherming.nl/(externe link).