Opvoeden is vaak leuk, maar soms ook best zwaar of moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer ouders gaan scheiden, wanneer uw kind gedragsproblemen heeft of achterblijft in de ontwikkeling. Ook kan het zijn dat u als ouder zelf niet goed weet hoe u het opvoeden invult.

Geen zorgen, dat is vaak niet zo'n groot probleem als het nu misschien lijkt. U doet er goed aan om hulp te vragen. Als deze hulp niet door familie of vrienden gegeven kan worden, zijn er nog allerlei lokale initiatieven en de Sociale Dorpsteams die u kunnen helpen.

Algemene jeugd- en opvoedhulp kunt u meestal meteen krijgen. Hebt u een aanvraag gedaan voor individuele aanvullende jeugdhulp bij de Sociale Dorpsteams? Dan ontvangt u binnen 8 weken bericht of u de hulp krijgt. Deze termijn kan langer worden als er advies nodig is van externe instanties.

De consulent zoekt samen met u een zorgaanbieder die bij u past via de website www.zorgleverancierszou.nl. Wanneer de zorgaanbieder kan starten verschilt. Soms is er een wachttijd. Dan kan de consulent met u bekijken of een andere aanbieder wenselijk is of dat er tijdens de wachttijd andere inzet geregeld moet worden.

De aanvullende jeugd- en opvoedhulp bestaat uit:

  • hulp thuis, ambulante jeugdhulp (op afspraak)
  • hulp overdag, persoonlijk of in een groep
  • hulp op locatie, bijvoorbeeld op school of in de kinderopvang
  • hulp uit huis, in een pleeggezin of in een jeugdinstelling

Opvoedspreekuur

Een afspraak op het opvoedspreekuur maakt u door te bellen met de Sociale Dorpsteams. U krijgt dan een afspraak met een jeugdverpleegkundige van de GGD (jeugdgezondheidszorg). Met haar bespreekt u uw vragen of problemen en kijkt u samen naar mogelijke oplossingen. U kunt ook informatie krijgen over andere vormen van hulpverlening. Deze afspraak is kosteloos en u heeft géén doorverwijzing van uw huisarts nodig.

Wilt u informatie of wilt u in aanmerking komen voor hulp? Neem dan contact op met de Sociale Dorpsteams.

Buurtgezinnen

Staan u en uw gezin over veel druk? En is er geen familie die even kan helpen? Misschien is een buurtgezin dan wel een goede oplossing. Buurtgezinnen.nl is een onafhankelijke stichting die opvoedondersteuning biedt aan overbelaste gezinnen.

In iedere gemeente wonen gezinnen die overbelast zijn. Problemen als werkeloosheid, ziekte, schulden of relatieproblemen stapelen zich op. Soms lukt het dan niet meer om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Dat is ook logisch. Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat kinderen met een beetje hulp veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Lees een interview over Buurtgezinnen op onze Facebook-pagina

Foto van twee knuffels