TONK, Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Het Rijk heeft de TONK-regeling verlengd. Ook worden de voorwaarden voor de TONK verruimd. De nieuwe beleidsregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari (en komt in de plaats van de eerdere regeling). Heeft u al recht op de 'oude' regeling? Dan hoeft u geen nieuwe aanvraag in te dienen. U ontvangt dan bericht van de Regionale Sociale Dienst (inclusief een formulier).

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten, een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Het gaat om vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke woonkosten. Heeft u door de coronamaatregelen minder inkomsten dan voorheen? En heeft u hierdoor moeite uw woonkosten te betalen? Dan kunt mogelijk een beroep doen op de regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). 

Inwoners van Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede of Zeist woont kunnen de TONK aanvragen bij de Regionale Sociale Dienst in Zeist.

Meer informatie over TONK leest u op de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug.

Tozo 5

De voorwaarden van Tozo 5 zijn ongewijzigd ten opzichte van Tozo 4. Sinds 7 juli staat de mogelijkheid voor het aanvragen van Tozo 5 open. Het streven is om, net als bij de vorige overgang de uitbetaling ononderbroken door te laten lopen.

Vooralsnog is dit de laatste verlenging. Ook na 1 oktober kunnen ondernemers contact met het ondernemersteam opnemen als zij behoefte hebben aan advies of een beroep willen doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

Meer informatie over TOZO leest u op de website van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug.

Maak voor aanvragen Tozo geen gebruik van andere organisaties

Er zijn bedrijven die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is meestal niet kosteloos en kan financiële gevolgen hebben. Extra kosten zijn ook niet nodig. De Regionale Sociale Dienst helpt u graag bij uw aanvraag. Daarvoor kunt u bellen naar (030) 692 94 55 of e-mailen: corona@rsdkrh.nl.

Tijdelijke uitbreiding bestaande terrassen

Op 16 maart 2021 is de beleidsregel ‘Tijdelijke uitbreiding terrassen Utrechtse Heuvelrug zomer 2021’ vastgesteld. Hiermee is het voor horecagelegenheden mogelijk om uit te breiden met een tijdelijk terras tot uiterlijk 16 oktober 2021. De tijdelijke uitbreiding van het terras kan alleen als de horecaondernemer een gedoogbesluit heeft en zich houdt aan de beperkende voorwaarden. Wilt u van deze tijdelijke uitbreiding gebruik maken? Vul het aanvraagformulier volledig in en stuur het mét de gevraagde documenten naar ondernemers@heuvelrug.nl.

Kom in actie bij geldzorgen: de eerste stap helpt je verder

De coronacrisis raakt een groot aantal mensen in hun portemonnee. Jongeren, flexwerkers die hun (bij)baan zijn kwijtgeraakt, ondernemers of zzp’ers die inkomsten missen en de financiële reserves moeten opmaken. Ondanks dreigende geldzorgen wachten mensen vaak lang met het zoeken naar hulp. 

Geldfit.nl

Om de drempel naar hulp te verlagen kan men op de website Geldfit.nl met een korte online test zien hoe de financiële situatie is en welke ondersteuning er is. Soms een verwijzing naar een website, een buddy, een budgetcoach vrijwilliger of schuldhulpverlening van de gemeente. Anoniem advies op maat kan via het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Ondersteuning door GGD

Heeft u vragen hoe u om moet gaan met een uitbraak in uw organisatie? Of vraagt u zich af welke maatregelen u kunt nemen om een uitbraak te voorkomen? De GGD regio Utrecht heeft een speciaal team dat contacten onderhoudt met bedrijven in de regio als ondersteuning bij de coronamaatregelen. Dit team is zeven dagen per week van 9.00 - 17.00 uur bereikbaar via (030) 80 02 399 (ondersteuning bedrijven).

Corona-ondersteuning voor ondernemers in de regio Utrecht

Weten voor welke steunmaatregelen u in aanmerking komt? Met iemand sparren over uw bedrijfsvoering of businessmodel? U kunt terecht bij de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). Voor alle ondernemers in de regio Utrecht, groot of klein en uit elke sector. 

In gesprek met de verhuurder van uw pand

Gaat u in gesprek met de verhuurder van uw pand over hoe u de coronaperiode doorkomt? Misschien kan deze brief van het college u helpen.