HOME  |  Inwoner  |  Cultuurhistorie  |  Beleven

Beleven

Recreatie en toerisme

Onze gemeente is een belangrijke toeristische bestemming in de provincie Utrecht. Bijzondere natuur, de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, het bijzondere karakter van het Kromme Rijngebied en de Gelderse Vallei, de vele landgoederen en kastelen en de verschillende dorpen met hun eigen identiteit en historie. Langs de N226 liggen de Groene Entrees en een Toeristisch Overstap Punt (TOP Huis Doorn). Parkeer uw auto en wandel of fiets door bossen en langs buitenplaatsen en kastelen in onze gemeente.

Op diverse locaties in de gemeente zijn VVV informatiepunten ingericht waar u informatie kunt vinden over wat er te doen, te zien en te beleven is in de gemeente en de regio. Of kijk eens op de websites van Op de Heuvelrug, de Cultuuragenda en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Open Monumentendag

Jaarlijks vinden rond medio september de landelijke Open Monumentdagen plaats met wisselend thema. In de verschillende kernen van onze gemeente wordt tijdens de Monumentendagen tal van activiteiten georganiseerd.

Nationale Archeologiedagen

Ook aan minder zichtbaar erfgoed wordt jaarlijks aandacht besteed. In oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Ook in onze gemeente is dan van alles te doen.

Heuvelrug op de kaart

Alle cultuurhistorische iconen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn op een topografische kaart weergegeven. Denk aan tabaksschuren in Amerongen, landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande en bijzondere archeologische vindplaatsen.

Historische verenigingen

In bijna alle dorpen is een historische vereniging of stichting actief. Zij houden zich bezig met activiteiten op het gebied van de lokale geschiedenis. Van historische foto’s en topografische kaarten tot genealogisch onderzoek en onderhoud van begraafplaatsen. Regelmatig werken wij met de historische verenigingen en stichtingen samen aan de beleving van erfgoed in de Utrechtse Heuvelrug. Voor archiefonderzoek kunt u terecht bij het Regionaal Historische Centrum Zuidoost Utrecht en het Utrechts Archief

Graven in het groen

Wij hechten grote waarde aan ons archeologisch erfgoed en willen deze rijkdom delen door het uitgeven van archeologische folders. Met de folders 'Graven in het Groen' brengen wij bijzondere archeologische vindplaatsen onder de aandacht. U kunt zich ook aanmelden voor de online nieuwsbrief 'Graven in het Groen'.