HOME  |  Inwoner  |  Cultuurhistorie

Cultuurhistorie

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een lange bewoningsgeschiedenis. De oudste sporen van menselijke activiteit gaan terug tot meer dan 30.000 jaar geleden. De gunstige bewoningscondities van met name de flanken van de Heuvelrug hebben door de tijd heen een grote aantrekkingskracht uitgeoefend.

Het gebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is daardoor bijzonder rijk aan cultuurhistorie, variërend van kastelen in het Krommerijngebied en weelderige landgoederen van de Stichtse Lustwarande tot prehistorische grafheuvels en karakteristieke tabaksschuren.

Maar ook historische landschapselementen behoren tot het cultuurhistorische erfgoed. Oude houtwallen, ontginningsstructuren, schapendriften en historische tuinen vertellen ons over de vroegere inwoners van de Utrechtse Heuvelrug.

Meer weten over monumenten, archeologie, buitenplaatsen en landgoederen of beschermde dorpsgezichten?

Heuvelrug op de kaart

Heuvelrug op de kaart is een topografische kaart met de cultuurhistorische iconen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Denk aan tabaksschuren in Amerongen, landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande, kastelen in het gebied van de Langbroekerwetering, kerken uit verschillende tijden en bijzondere archeologische vindplaatsen.

Op de website Heuvelrug op de kaart vindt u daar allerlei informatie over historische gebouwen en locaties in de gemeente Utrechtse Heuvelrug!