HOME  |  Inwoner  |  Wonen  |  Duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen

De Utrechtse Heuvelrug wil een gemeente zijn waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren. Niet alleen nu, maar ook over 50 of 100 jaar.  Met ambitieuze doelstellingen over duurzaamheid. Zo willen wij in 2035 klimaatneutraal zijn. Duurzame woningen dragen hieraan bij. Wilt u zelf een bijdrage leveren leveren aan een duurzame toekomst?

Zonnekaart

Bij Zonatlas kunt u snel eenvoudig zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler.

Energieadvies aan huis

EnergieAmbassadeurs voor woningeigenaren

Energieambassadeurs kunnen u helpen met energiebesparing in huis. Zij doen een energiescan van uw woning en bespreken met u de resultaten. Zo krijgt u een goed beeld van alle mogelijkheden om energie te besparen of op te wekken. Ook houden ze bewonersbijeenkomsten om met uw hele straat in actie te komen. Alle ambassadeurs in deze gemeente komen uit Driebergen-Rijssenburg. Het zou fijn zijn als de andere dorpen ook hun eigen EnergieAmbassadeurs krijgen die aan de slag gaan. Wilt u ook een energieadviesof wilt u ambassadeur worden? Stuur een e-mail naar klimaatneutraal2035@heuvelrug.nl.

Energiecoaches voor huurders

Binnenkort kunnen huurders van Heuvelrug Wonen en Rhenam een Energiecoach om advies vragen. Coaches zijn vrijwilligers die graag anderen helpen. Ze hebben een cursus gevolgd bij de Woonbond. Gaan bij medehuurders op bezoek en laten zien hoe je energie kunt besparen door het nemen van kleine maatregelen en gedragsverandering. Informeer bij uw huurdersbelangenvereniging wanneer de energiecoaches aan de slag gaan.

Energiemaatwerkadvies

De gemeente heeft een subsidie voor een energiemaatwerkadvies. Zo’n advies geeft inzicht in de energiezuinigheid van uw woning.

Energieloket

Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen of om duurzame energie op te wekken? Kijk dan op de website van het Regionaal Energieloket of bekijk dit korte filmpje. U vindt er  alles over duurzaam wonen, aanbieders van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen en ervaringen van andere woningeigenaren. Check dus uw woning.

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het geeft informatie over bijvoorbeeld uw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het meest energiezuinig. Het minst zuinig is een G-label. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig. Meer informatie

Subsidies  en financiering

Subsidies en financieringsmogelijkheden vindt u op www.energiesubsidiewijzer.nl. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers en VVE’s. Voor VVE’s die isolatiemaatregelen willen nemen is landelijke subsidie beschikbaar. U kunt subsidie aanvragen als u tenminste twee verschillende maatregelen treft, bijvoorbeeld dak- én muurisolatie. Voor particuliere isolatiemaatregelen is geen subsidie meer beschikbaar.