In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen liggen. Te veel lood in drinkwater is niet gezond. In deze publicatie leest u hoe u erachter komt of u loden leidingen hebt en wat u er aan kunt doen.

Gezondheidsrisico’s

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. In oudere panden zijn helaas nog niet alle loden leidingen vervangen. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater al bij een lage hoeveelheid voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Via: www.milieucentraal.nl/lodenleidingen leest u meer over de gezondheidsrisico’s.

Als u eigenaar bent van de woning

Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf checken of uw woning nog waterleidingen van lood heeft. Deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoort u een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen zijn. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor uw  gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

Als u uw woning huurt

De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Vragen?

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op: www.milieucentraal.nl/lodenleidingen.

Weet u het bouwjaar van uw woning niet? U kunt het geregistreerde bouwjaar van uw woning opzoeken via: http://bagviewer.kadaster.nl.