Onze gemeente is rijk aan monumenten. Karakteristiek zijn de historische landgoederen en buitenplaatsen, met hun voorname huizen, bijgebouwen en prachtige tuinen en parken. Ook zijn er veel monumentale boerderijen. Vaak nog compleet met hun streekeigen bijgebouwen, zoals bakhuisjes, hooibergen en stallen. De dorpen hebben zelf ook veel te bieden op het gebied van monumenten. Van luxe villa’s en herenhuizen tot arbeiderswoningen en tabaksschuren.

Monumenten en duurzaamheid

Wij vinden het belangrijk om onze monumenten en beschermde dorpsgezichten voor toekomstige generaties te behouden. Hoe verduurzaam je een monument met voldoende oog voor zijn karakteristieke, historische onderdelen? En hoe zijn duurzaamheidsmaatregelen goed in te passen in beschermde dorpsgezichten? Welke quick wins zijn er te behalen op duurzaamheidsgebied? Waar is isolatie mogelijk en hoe pak je dit aan? Waar kunnen zonnepanelen geplaatst worden en hoe is het gebruik van aardgas te beperken?

Om eigenaren van monumenten en bewoners van beschermde dorpsgezichten hiermee op weg te helpen, heeft de gemeente de brochure ‘Monumenten en duurzaamheid op de Utrechtse Heuvelrug’ gemaakt.