GFT staat voor Groente-, Fruit- en Tuinafval. Maar de E van Etensresten hoort er ook bij. Alles dat kan vergaan mag in de groene of bruine GFT-kliko. Dus inderdaad: ook dat restje stamppot, die beschimmelde broodkorst en afgekloven kippenbotjes en het velletje van makreel. Zónder verpakking natuurlijk. En dat halfvolle bakje met groenten dat al te lang in de koelkast staat? De inhoud kan bij het GFT. Dit scheelt enorm in de hoeveelheid restafval. Twijfelt u of iets bij het GFT kan? De GFT wel en niet-lijst staat op deze pagina of ga naar: www.afvalscheidingswijzer.nl(externe link) en krijg direct antwoord op uw vraag.

Etensresten stinken zo

Ja, dat kan. Er gaan micro-organismen aan het werk om al dat organische materiaal af te breken. Als er te weinig lucht bij komt, gaat het stinken. Hoe warmer het is, hoe sneller dit gaat. In het winterseizoen heeft u hier geen last van. In de zomer kunt u met eenvoudige maatregelen de ergste overlast beperken. Bovendien de GFT-kliko vaker geleegd dan uw andere kliko’s, ook vaker dan die voor het restafval.

Daarom scheiden we GFT

Het ingezamelde GFT wordt gecomposteerd en doorverkocht aan boeren en tuinders. Zij gebruiken het als bodemverbeteraar op hun land als voeding voor de gewassen die wij vervolgens weer kopen. Een mooi voorbeeld van kringloop. Bovendien komt bij het composteren gas vrij. Dit gas wordt opgevangen en ingezet als biogas. Dubbele winst dus!

GFT scheiden in de hoogbouw?

Zo ver zijn we (nog) niet in onze gemeente. GFT is een ingewikkelde afvalsoort om in de hoogbouw op een hygiënische manier in te zamelen. Daarom ligt de focus bij hoogbouw nu nog vooral op het scheiden van PMD, papier en glas.