Afvalcampagne Allemaal aan de bak

Dat gescheiden inleveren van oud papier en karton nuttig is, weet iedereen. Maar weet u ook dat papier op alle drie de P’s van duurzaamheid goed scoort?

Planet (planeet)

Papier en karton is uitstekend te recyclen, zolang u het schoon en droog inlevert. Maar liefst 86% van het papier en karton dat in Nederland wordt gemaakt, bestaat uit oud papier en karton. Dat scheelt een heleboel bomen, energie en water. Overigens, het piepschuim van verpakkingen hoort niet in de papierbak, maar in die van restafval. 

People (poppetjes)

In onze gemeente zamelen vrijwilligers van verenigingen papier in. Hiervoor krijgen verenigingen een vergoeding, die ze gebruiken voor hun activiteiten. Dat is belangrijk voor de sociale cohesie in onze dorpen. 

Profit (poen)

Voor oud papier wordt betaald. Het bedrag dat de gemeente krijgt, hangt af van de wereldmarkt. Dit betekent dat de vergoeding soms hoog en dan weer laag is. Soms dekken die inkomsten de kosten voor de inzameling en soms ook niet. Het is altijd veel voordeliger dan het inzamelen en verwerken van restafval. Dit voordeel wordt een-op-een verrekenend in de afvalstoffenheffing.

Uitdaging kartonnen dozen

Helaas neemt de pakketbezorger de verpakking van het door u bestelde product niet mee terug. Vaak is die doos veel veel groter dan wat erin zit. Waar laat u al die lege dozen als het niet meer in uw kliko past?

In de dorpen zijn ondergrondse papiercontainers waar u met dat karton naartoe kan. Maak het karton klein en plat zodat de zuil niet verstopt raakt. Is het karton ook te groot voor de ondergrondse container? Breng het naar een van de bovengrondse containers. Dit zijn:

Amerongen

  • Majoorsweg 8 (Muziekvereniging Ons Genoegen)
  • maandag t/m zaterdag van 08.00-18.00 uur

Doorn

  • Buurtweg 3b (Voetbalvereniging DEV)
  • maandag t/m zaterdag 09.00-20.00 uur

Driebergen-Rijsenburg

  • Patrimoniumstaat (Christelijk Gereformeerde Kerk)
  • vrijdag en zaterdag van 08.00-18.00 uur

Overberg

  • Dwarsweg 65b (Kerkvoogdij Nederlands Hervormde Kerk)
  • dagelijks 8.00-20.00 uur

Natuurlijk kunt u papier en karton ook altijd naar de milieustraat brengen. Het piepschuim van de verpakkingen hoort uiteraard niet in de papierbak maar in die van restafval. Grote stukken piepschuim kunt u gescheiden inleveren op de milieustraat.