PMD scheiden ingewikkeld? Welnee!

Drie keer ja is PMD

Met bovenstaande tips halen we zomaar 95% zuiver PMD op. Gaat u voor 100%? Ga dan voor meer informatie naar: www.afvalscheidingswijzer.nl(externe link).

PMD staat voor lege verpakkingen van Plastic, Metaal (blik en aluminium) en Drinkpakken. Iedereen weet hoe enorm veel afval al die verpakkingen opleveren. En hoeveel problemen dit geeft. Helemaal wanneer het in het milieu terechtkomt en opduikt in de plastic soep. Het goede nieuws is: als wij die verpakkingen gescheiden inzamelen kan het gerecycled worden. Dat wilt u toch ook? Doe mee en doe alle lege verpakkingen in de PMD-kliko of breng ze naar de PMD-container.

Minder verpakkingen, meer recyclen

Veel mensen vinden dat het verpakkingsprobleem bij de bron moet worden aangepakt. Dat vinden wij ook. Er moeten minder verpakkingen op de markt worden gebracht. Bovendien moeten ze zo worden gemaakt dat ze makkelijk te recyclen zijn tot nieuwe verpakkingen. Die op hun beurt ook weer te recyclen zijn.

Daar wordt aan gewerkt. Statiegeld is erg effectief en geldt sinds deze zomer ook voor kleine petflesjes. Statiegeld op blikjes wordt op 31 december dit jaar ingevoerd. Producentenverantwoordelijkheid geldt ook voor de andere soorten verpakkingen. Dit betekent dat de producenten betalen voor de inzameling van PMD en zorg dragen voor de verwerking. Door PMD te scheiden, brengen we de verpakkingen in feite terug naar de producent en krijgen we de kosten terug. Indirect statiegeld dus.

Scheidingstip voor thuis

Lege verpakkingen maken al snel het grootste deel uit van huishoudelijk afval. Maak het uzelf makkelijk en kies voor een grotere, handzame PMD-bak of zak in de keuken. Deze leegt u vervolgens in de PMD-kliko of neem deze mee naar de PMD-container.