In september opende de gemeente een collectieve inkoopactie voor verduurzaming van woningen. Zeker nu de energierekeningen stijgen willen wij zoveel mogelijk inwoners helpen energie te besparen. De belangstelling voor deze inkoopactie was erg groot. Wij hebben helaas niet alle geïnteresseerden kunnen helpen. Daarom organiseert wij begin volgend jaar een tweede collectieve inkoopactie van isolatiemaatregelen en zonnepanelen voor woningeigenaren en monumenteneigenaren.

Vroegtijdig sluiten inkoopactie

Deelnemers aan de collectieve inkoopactie ontvangen een adviesgesprek aan huis en een vrijblijvende offerte voor uitvoering van maatregelen voor verduurzaming van de woning of het monument. Bijvoorbeeld gevel-, vloer- en dakisolatie, HR++ glas, zonnepanelen en zonneboilers. Maar liefst 1000 woningeigenaren en ongeveer 100 monumenteneigenaren hebben zich aangemeld voor de collectieve inkoopactie. Dat is drie keer zoveel als waar vooraf rekening mee werd gehouden en bijna 10% van alle particuliere woningen in de gemeente. De inkoopactie is vroegtijdig gesloten om alle aanvragen te kunnen inplannen. Er zijn niet genoeg adviseurs beschikbaar voor de adviesgesprekken aan huis. Een deel van de inschrijvers heeft inmiddels bezoek gehad van een adviseur. Met de overige deelnemers wordt contact opgenomen op dit moment. Het maken van een afspraak kan mogelijk iets langer duren.

Extra inkoopactie

Voor woningeigenaren, die niet meer konden inschrijven of nog twijfelden, organiseren wij begin volgend jaar een extra inkoopactie. In verband met de planning en beschikbaarheid van energieadviseurs die op huisbezoek gaan, is er slechts plek voor 600 inschrijvers bij deze tweede inkoopactie. Vanaf half januari kunnen geïnteresseerde huiseigenaren zich inschrijven voor de extra actie via Jouwhuisslimmer.nl/utrechtse-heuvelrug(externe link) of op de website van Susteen(externe link).

In januari 2023 is er weer een webinar met een toelichting over welke beschikbare isolatiemaatregelen het bij deze inkoopactie gaat. Ook wordt informatie gegeven over deze collectieve inkoopactie. Zowel het aanmeldtermijn als de datum voor de webinar worden vooraf aangekondigd in onder andere de lokale media, gemeentelijke nieuwsbrief en per post.

Wethouder Karin Oyevaar: "Zeker nu de energierekeningen stijgen, willen we zoveel mogelijk inwoners helpen energie te besparen. Mooi dat er zoveel belangstelling was voor de eerste inkoopronde! Met het openstellen van een tweede ronde hopen we woningeigenaren die zich niet hebben kunnen inschrijven tegemoet te komen, zodat zoveel mogelijk woningen verduurzaamd worden."

Energieambassadeurs

Doorlopend kunnen woningeigenaren ook een onafhankelijke energiescan aanvragen bij onze vrijwillige energieambassadeurs. Momenteel is er een wachtlijst voor het maken van energiescans en kunnen nieuwe aanvragen pas in 2023 worden behandeld. Met extra energieambassadeurs proberen we zo snel mogelijk iedereen te helpen. Nieuwe vrijwillige energieambassadeurs uit onze gemeente zijn altijd van harte welkom. Meer informatie