Vrijdag 16 oktober is de eerste PlasticVrije Zone op de Utrechtse Heuvelrug geopend. Dat was in het Doornse Gat, een recreatieterrein en onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De PlasticVrije Zone is een initiatief van GoedVolk en wordt ondersteund door Staatsbosbeheer en het NPUH.

Om het Doornse Gat het predicaat ‘plasticvrij’ te kunnen geven, was er in de ochtend eerst een opruimactie. Basisschoolleerlingen van Maupertuus uit Driebergen hebben de omgeving van het Doornse Gat ontdaan van plastic en ander zwerfafval. De gemeente ondersteunde de opruimactie door het beschikbaar stellen van afvalgrijpers en afvoeren van het afval.

Neem afval mee naar huis

Van de miljoenen verpakkingen, flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt een aanzienlijk deel in onze leefomgeving en in de natuur. In een PlasticVrije Zone worden bezoekers opgeroepen zo min mogelijk plastic mee te nemen en zeker geen afval achter te laten.

Sneeuwbaleffect

GoedVolk hoopt dat deze actie andere (recreatie)ondernemers en liefhebbers van de natuur inspireert om ook een PlasticVrije zone te starten. De eerste aanmelding is al binnen. Volgend jaar gaat SDG House Campus Landgoed Zonheuvel  het concept PlasticVrije Zone implementeren.

Verminderen zwerfafval

Deze acties dragen bij aan het verminderen van zwerfafval in de buitenruimte. Samen houden we het Buiten Gewoon Heuvelrug Schoon!

Kinderen met volle zakken zwerfafval