Lees hun verhaal op heuvelrugdoetmeer.nl(externe link)

Patrick en Patricia van Jumbo De Sluis zijn klimaatpartner van het Lokaal Klimaatakkoord. Samen met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties werken zij in een netwerk aan CO2-reductie. Ze verbouwden hun winkel in Driebergen en verduurzaamden deze zoveel mogelijk.

Lees hieronder hun verhaal

Begin 2020 stond er voor het Jumbo-filiaal dat Patrick en Patricia van Veldhuizen runnen, een grote verbouwing op het programma. Een mooi moment om de winkel een duurzaamheids-boost te geven. ,,Onze supermarkt aan De Sluis in Driebergen was echt aan vernieuwing toe. We hadden verouderde systemen, alles werkte op gas, de verlichting was niet optimaal, enzovoort. Daarbij hadden we ook echt meer ruimte nodig. Op zo'n moment, als de hele zaak wordt leeggehaald, kun je weer helemaal opnieuw opbouwen en heb je de kans om dat precies te doen zoals je het wilt hebben. Wij wilden een slag maken op gebied van duurzaamheid omdat we het belangrijk vinden om onze verantwoordelijkheid als ondernemers te nemen en een steentje bij te dragen aan CO2-reductie. Verduurzamen betekent flink investeren, maar het levert op de langere termijn aanzienlijke kostenbesparingen op. Dus vanuit de business gezien, is het ook slim om te doen."

Schillenwasmiddel

,,We wisten sowieso dat we van het gas af wilden. We hebben een warmtepomp laten installeren en een systeem dat de warmte van de koelingen afvangt. Daarmee kunnen we ook de winkel op temperatuur houden. In de hele winkel hebben we ledverlichting toegepast. De verlichting in kantoor, toiletten en magazijn gaat automatisch uit als er niemand is en na sluitingstijd is er geen verlichting meer op de producten. Vakkenvullen kan ook prima met alleen de centrale verlichting. Verder hebben we waar mogelijk deuren voor de koelingen. We hebben de minder-verspillen-bak geïntroduceerd, met producten die op de datum zijn voor een klein prijsje. We zijn nog meer dan voorheen bezig met het scheiden van afval. Wat heel leuk is: de schillen uit onze sinaasappelpers worden opgehaald en hergebruikt. Je kunt in onze winkel bijvoorbeeld afwasmiddel kopen dat van onze eigen schillen is gemaakt."

Samen aan de slag

,,Als ondernemers kunnen we met elkaar een steentje bijdragen aan de CO2-vermindering in onze gemeente, daar ben ik van overtuigd. Maar dan moeten we het wel actueel houden. Voor onszelf, voor onze medewerkers, voor leveranciers en klanten. Erover blijven communiceren en steeds met nieuwe initiatieven en ideeën komen. Samen aan de slag, niet allemaal hetzelfde wiel uitvinden. Als bestuurslid van de ondernemersvereniging in Driebergen weet ik dat duurzaam ondernemen leeft bij veel ondernemers. Ik houd zeker in de gaten dat het onderwerp hoog op de agenda komt te staan."

Tips van Patricia

  • Neem verduurzaming mee in de plannen voor verbouwing of restyling van je bedrijf
  • Als je grote veranderingen doorvoert, bespreek de gevolgen dan op tijd met je medewerkers, voor sommigen is verandering lastig, dat vraagt extra aandacht
  • Kijk of er lokale initiatieven zijn waar je bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld voor hergebruik van afval of het tegengaan van voedselverspilling

Dit verhaal en andere verhalen staan op: www.heuvelrugdoetmeer.nl(externe link).

Dit is het interactieve platform voor wie aan de slag wil met duurzamer wonen, leven en energiebesparing. Om elkaar te inspireren en ook te helpen, is het belangrijk om duurzame initiatieven, oplossingen, ervaringen en ideeën te delen. Heuvelrugdoetmeer.nl is een platform waar al die verschillende verhalen en tips bij elkaar komen: duurzamer wonen, leven en ook energie besparen.