Ruggespraak is de nieuwe podcast-serie van Gemeente Utrechtse Heuvelrug. We bespreken actuele thema's die spelen in onze gemeente en geven soms een blik achter de schermen bij de gemeentelijke organisatie. Soms zullen we praten we met de burgemeester, dan weer een inwoner, wethouder of een collega. Altijd op zoek naar meer duiding, informatie en verdieping op de dingen die ons en onze inwoners bezighouden.

Aflevering 1:

De coronacrisis zet de hele wereld op z'n kop. Ook in onze gemeente zijn de effecten hiervan aanzienlijk. In deze eerste aflevering van Ruggespraak, de podcast, bespreken burgemeester Frits Naafs, Stephan Walther (strategisch beleidsadviseur Integrale Veiligheid) en Froukje Palstra - die leiding geeft aan het crisisteam - de effecten, de ervaringen én de lessen van deze crisis. 

Ook Angela Bruisten (directeur-bestuurder van de Stichting Sociale Dorpsteams) en Alies Oprel (een medewerker die de noodopvang voor kinderen coördineerde) komen aan het woord.

Luister de eerste aflevering op Spotify

Ruggespraak is ook beschikbaar op Google Podcasts.

Of luister via Anchor.

Aflevering 2:

Een mantelzorger verleent onbetaalde, intensieve zorg aan een (chronisch) zieke, gehandicapte of hulpbehoevende. Dit kan een ouder, kind, ander familielid, vriend of buur zijn. Het gaat hier om meer hulp dan de gebruikelijke zorg die echtgenoten, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten kunnen bieden. Ondersteuning van mantelzorgers is belangrijk om de vaak moeilijke taak vol te houden. In de eerste coronaperiode is het belang van mantelzorg weer bevestigd. Dagbehandeling viel veelal weg, kinderen of kleinkinderen konden niet komen om te helpen, huishoudelijke hulp werd afgezegd omdat inwoners bang waren voor besmetting. Dit zijn zo maar een paar redenen waarom mantelzorgers extra werden belast. In deze aflevering spreken we met sociaal makelaar Bertine van den Bosch en mantelzorger Petra, die samen met haar zus zorgt voor hun moeder met dementie. Deze aflevering werd vanwege de coronamaatregelen op afstand opgenomen via Microsoft Teams.

Luister deze aflevering op Spotify

 

Ruggespraak is ook beschikbaar op Google Podcasts.

Luister via Anchor.