HOME  |  Projecten  |  Ondernemen  |  Duurzaam gezicht van de Heuvelrug

Duurzaam gezicht van de Heuvelrug

Elke maand een ondernemer die zijn/haar bedrijf verduurzaamd heeft of duurzame producten of diensten aanbiedt in het zonnetje! Zo worden ook andere inwoners of ondernemers geïnspireerd.

Deze maand is Sjoerd Smits van Calordelta Klimaattechniek aan het woord.

Welke duurzaamheidsmaatregelen heeft u genomen? En waarom heeft u ervoor gekozen om duurzaam te ondernemen?

32 Jaar geleden werd ik geconfronteerd met één van de eerste warmtepompen in Nederland. Deze techniek sprak mij zó aan, dat ik op dat moment besloot hier mijn werk van te maken. Ik heb mij verdiept in de techniek, en dan vooral de natuurkunde achter dit principe en ben er nu van overtuigd dat de warmtepomp wel degelijk een goede manier van energie opwekken kan zijn (warmte én koude). Mits je goed kijkt wat pand én gebruiker nodig hebben. En het leuke is, het is helemaal niet zo ingewikkeld of nieuw als men vaak denkt. Ook een koelkast is gewoon een simpele ‘warmtepomp’, en hoe lang bestaat die al? In Japan doen al meer dan 40 jaar warmtepompen in zeer extreme omstandigheden prima werk. Mijn bedrijf adviseert, monteert en onderhoudt  duurzame installaties, te weten warmtepompen.

Door te zoeken naar de juiste balans, bereik je maximale duurzaamheid voor iedere unieke situatie. Dat geldt ook voor het leven naast de techniek. Wij streven naar het maximaal haalbare, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van wat onze planeet te bieden heeft.

En heeft u nog tips voor inwoners/ondernemers?

Deze warmtepompen zijn op dit moment een 'hot item' gezien de niet te stoppen energietransitie waar we allemaal mee te maken krijgen. Om een warmtepomp te laten bijdragen aan een duurzame oplossing, moet je goed weten welke uitwerking een installatie heeft in relatie tot een pand. Ieder pand is uniek en niet ieder pand is geschikt voor ieder type warmtepomp. Doordat niet alle oplossingen overal toepasbaar zijn, duiken er (te)veel negatieve verhalen op over duurzame technieken. De ontwikkeling gaat ra-zend-snel. Houdt ook die in de gaten, of zorg dat je met iemand praat die goed op de hoogte is.

Wat is de reactie van klanten? En heeft u nog tips voor inwoners/ondernemers?

De techniek van een warmtepomp is goed in Jip-en-Janneke-taal uit te leggen. Men begrijpt dan beter wat een warmtepomp nu eigenlijk is en doet. Vaak heeft men geen idee! Het is leuk om te zien dat mensen de uitleg echt kunnen waarderen en er iets van opsteken. Ons motto is:  'Wij maken hét verschil. Samen met u!'