HOME  |  Projecten  |  Ondernemen  |  #gezichtvandeheuvelrug

#gezichtvandeheuvelrug

Als onderdeel van het Programma Economische Ontwikkeling vertellen ondernemers hun verhaal in het ‘Gezicht van de Heuvelrug’. Deze week is dat Saar Jansen, Heuvelrug Ergotherapie, Amerongen.

Wat voor soort onderneming heeft u?

Heuvelrug Ergotherapie is een zelfstandige Ergotherapiepraktijk in Amerongen.

Een ergotherapeut houdt zich onder andere bezig met lichaamshoudingen en hulpmiddelen. Het zijn ook vaak praktische zaken zoals (weer) zelfstandig het huishouden kunnen doen, mobiliteitsvraagstukken of woningaanpassingen. Ergotherapie draagt bij aan zelfredzaamheid en de mogelijkheid dat mensen kunnen deelnemen aan wat voor hen belangrijk is. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor kinderen en (jong) volwassenen. Denk hierbij aan het weer zelfstandig kunnen functioneren bij een chronische ziekte, vermoeidheid of niet aangeboren hersenletsel. Maar ook bij het vinden van balans tussen belasting en belastbaarheid. Meer informatie staat op: www.heuvelrug-ergotherapie.nl.

Waarom bent u juist op de Heuvelrug gaan ondernemen?

Ondernemen op de Heuvelrug is leuk door verschillende factoren. Als inwoner van de Utrechtse Heuvelrug voel ik mij hier thuis. Ook zijn er binnen de Heuvelrug veel initiatieven gericht op kwaliteit van leven en participatie, één van de kernpunten van ergotherapie. Deze initiatieven moedig ik alleen maar aan en ondersteun ik waar mogelijk. Verder zijn de inwoners open en eerlijke mensen, daar houd ik van.

Waar ziet u de uitdaging in?

Ik wil meer mensen laten kennismaken met ergotherapie omdat ik geloof dat ergotherapie een wezenlijk verschil kan maken bij de acceptatie van en het functioneren bij een (chronische) ziekte. Het gaat niet altijd om alleen symptoombestrijding, maar zeker ook om de achterliggende aspecten zoals omgaan met de nieuwe situatie, ook voor de mensen om je heen. De uitdaging zit in het feit om mensen weer zoveel mogelijk hun eigen leven te laten leven waarbij niet alleen ruimte is voor de ziekte, maar juist ook voor de mogelijkheden en de dingen die iemand graag wil doen.

Wat wilt u bijdragen aan de lokale samenleving?

Dat meer mensen bewust worden van zichzelf in deze huidige tijd. Er wordt veel van ons gevraagd, waardoor we te vaak over onze eigen grenzen heen gaan. Hierbij spelen pijnklachten soms een rol, maar er wordt niet altijd genoeg rekening gehouden met andere factoren. Er is bijvoorbeeld vaak een verband tussen pijnklachten en emotionele klachten.

Ik heb elke dinsdagochtend van 09.00 tot 10.00 uur (buiten de schoolvakanties om) een gratis en vrijblijvend spreekuur op mijn praktijk voor mensen met verschillende vraagstukken op het gebied van ergotherapie. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk of ergotherapie iets kan betekenen of dat wellicht andere opties wenselijk zijn.

Wat zijn uw toekomstplannen?

Ik hoop nog lang met plezier te kunnen ondernemen als ergotherapeut op de Utrechtse Heuvelrug. Ik hoef niet zozeer een heel groot bedrijf te hebben, zolang ik maar kan doen wat ik écht leuk vind en dat is mensen helpen.

Welke boodschap wilt u meegeven voor collega-ondernemers op de Heuvelrug?

Ik wil meegeven dat het ontzettend belangrijk is om de samenwerking met elkaar te zoeken. Probeer elkaar te versterken waarbij elke expertise even waardevol kan zijn. Op deze manier geloof ik in eerlijk ondernemen waarbij er een win-win situatie ontstaat bij zowel inwoner als ondernemer.

Eerdere ondernemers als #gezichtvandeheuvelrug: