HOME  |  Projecten  |  Heuvelrug Duurzaam

Duurzame, klimaatneutrale organisatie

We werken aan een gezonde, circulaire en klimaatneutrale gemeentelijke organisatie.  Zo laten we zien dat het kan en hoe het kan.

Ambitie

Wij willen een duurzame bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie: een bedrijfsvoering waarvan de schadelijke effecten tot een minimum zijn beperkt en die op een positieve manier bijdraagt aan het welzijn van mensen en aan de kwaliteit van de omgeving. Hier en nu, elders en later. Door zelf duurzaam te werken laten we zien dat het kan en hoe het kan. Zo willen we anderen stimuleren dit ook te doen. Ook zijn we klant van veel bedrijven en vragen wij om duurzame producten en diensten. Zo stimuleren we de lokale duurzame economie en zijn wij een 'launching customer’.

De ambities voor een duurzame, klimaatorganisatie zijn:

  • een klimaatneutrale organisatie zonder compensatie
  • tot een minimum beperken van de negatieve milieu-effecten van onze bedrijfsvoering

Duurzaam vervoer

In 2035 willen we dat we in Utrechtse Heuvelrug alleen nog klimaatneutraal wordt gereisd. Veel van onze reizen zijn woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Bedrijven en organisaties kunnen veel doen om het kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer of voor een schoner vervoersmiddel zoals een elektrische auto voor de medewerkers aantrekkelijker te maken.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de vergoedingen voor haar medewerkers zo vorm gegeven dat het (financieel) aantrekkelijk is om naar het werk te komen met de fiets of het openbaar vervoer en onaantrekkelijk om met de auto te komen.

Medewerkers kunnen gebruik maken van een fietsvergoeding voor de aanschaf van een fiets. Daarnaast kunnen zij ‘trappers’ verdienen door meer te fietsen. Medewerkers die met het openbaar vervoer naar het werk komen krijgen een NS-businesscard. De businesscard kunnen zij ook gebruiken voor zakelijke reizen.