HOME  |  Projecten  |  Heuvelrug Duurzaam  |  Projecten  |  Projecten klimaatneutrale gemeente

Projecten klimaatneutrale gemeente

Er is in onze gemeente een aantal duurzame initiatieven ontstaan. Bewonersinitiatieven, gemeentelijke initiatieven of gecombineerd. Heeft u een idee of initiatief en wilt u dat met de inwoners delen? Neem dan contact op met duurzaam@heuvelrug.nl.

New Grid on the Block

Voor de energietransitie zal naar verwachting een stevig beroep op het buitengebied worden gedaan voor grootschalig duurzame energie opwekken. Bijvoorbeeld zonnevelden of zonnedaken op (agrarische) bedrijfsgebouwen. In de praktijk komen veel duurzame energie-initiatieven niet van de grond. De aansluiting op het elektriciteitsnetwerk (of de kosten daarvoor) is regelmatig de belangrijke factor.
 
Om die reden zijn we vanuit de vier Kromme Rijngemeenten (Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug), de Provincie en netbeheerder Stedin gezamenlijk een onderzoek gestart naar de oorzaken en belemmeringen, maar ook naar mogelijke oplossingen. Lees meer

Zonnepanelen op geluidsscherm A12

Wat als je graag wilt investeren in zonnepanelen maar je eigen dak is daar niet geschikt voor? Inwoner Barend van Ginkel zoekt naar alternatieven. Samen met ondernemer Anton Nuyten onderzoekt hij de haalbaarheid om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen de op geluidsschermen van de A12.

Energieloket voor inwoners: Jouw Huis Slimmer

Het energieloket Jouw Huis Slimmer is het online energieloket voor woningeigenaren, opgezet door samenwerkende gemeenten in de regio Utrecht. U vindt er alles over duurzaam wonen. Informatie, adviseurs, energieambassadeurs, maar ook aanbieders van bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen, of zonnepanelen en ervaringen van woningeigenaren. Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen, of duurzame energie op te wekken? Weten wie u kunnen helpen of uw eigen ervaringen delen? Kijk dan op www.jouwhuisslimmer.nl.

Energieambassadeurs voor woningeigenaren

Energieambassadeurs zijn enthousiaste vrijwilligers die buurt- en straatgenoten helpen met energiebesparing thuis. Zij geven kosteloos advies bij inwoners thuis of maken in de winter een warmtefoto om energielekken in de woning op te sporen. De energieambassadeurs worden ondersteund door de gemeente en door de samenwerkende gemeenten in de regio U10. Lees meer

Energiespreekuur in de bibliotheek            

Vanaf de eerste vrijdag van september houden de energieambassadeurs een energiespreekuur in de bibliotheek van Driebergen. Inwoners kunnen langs komen met vragen het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld over isolatie of over duurzame energie.

Energiecoaches voor huurders

Energiecoaches bij Heuvelrug Wonen en Rhenam zijn vrijwilligers die graag anderen helpen. Ze hebben een cursus gevolgd bij de Woonbond en bezoeken medehuurders om te laten zien hoe je energie kunt besparen door het nemen van kleine maatregelen en gedragsverandering.

Zonnepanelen op De Binder in Leersum

Gemeente Utrechtse Heuvelrug en energiecoöperatie Heuvelrug Energie tekenden een intentieovereenkomst om zonnepanelen te plaatsen op het dak van sport- en cultuurcentrum De Binder in Leersum. Het wordt het eerste 'Postcoderoosproject' in onze gemeente: inwoners van Leersum en omliggende dorpen kunnen investeren in zonnepanelen en wekken met elkaar groene stroom op. Postcoderoosprojecten vloeien voort uit het landelijke Energieakkoord 2013 om de opwekking van lokale, duurzame energie te stimuleren. Die lokaal opgewekte groene stroom kunnen de deelnemers deels verrekenen met hun eigen energierekening, vergelijkbaar met opgewekte energie op een eigen dak. Het tekenen van de intentieovereenkomst is het startsein om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. Daarvoor ligt de bal bij Heuvelrug Energie. Zij gaat offertes aanvragen bij installateurs en potentiële deelnemers zoeken.

Energiebesparing bij kerken

De gemeentelijke organisatie compenseert de CO2-uitstoot over het jaar 2016 door middel van het project ‘energiebesparing bij kerken en religieuze organisaties’. Kerken en religieuze organisaties kunnen ondersteuning krijgen van een energie-adviseur bij het besparen van energie en/of opwekken van duurzame energie. Hoe die ondersteuning er precies uitziet, hangt af van de behoefte van de deelnemer. Interesse? Deelnemen kan nog (gratis). Stuur een e-mail naar duurzaam@heuvelrug.nl.