Kinderen die op sociaal vlak onzeker zijn en bang om fouten te maken, trekken zich sneller terug. Ze vragen veel aandacht van volwassenen, worden vaak gepest of vertonen sociaal onhandig gedrag. Ze vinden het moeilijk om contact te leggen en vrienden te maken. Om dit snel te kunnen doorbreken, geeft de Stichting Sociale Dorpsteams sinds dit voorjaar laagdrempelige sociale vaardigheidstrainingen. ,,Door de training leren kinderen van acht tot twaalf jaar beter omgaan met anderen en hun eigen positie in een groep.”

Foto van SOVA-trainer Sharon

Hoopgevende signalen

Sharon is een van de trainers. Zij ziet hoopgevende signalen bij de eerste groepen. ,,Ik zie nu al kinderen opbloeien, dat is echt bijzonder. Kinderen die nooit voor zichzelf opkwamen, worden nu wat sterker.” De training bestaat uit acht bijeenkomsten, waarvan twee  met ouders aanwezig. “We betrekken ouders erbij, omdat het belangrijk is dat ook zij meegaan in de aanpak. Kinderen krijgen daarnaast huiswerk mee, bijvoorbeeld om te oefenen met het geven en ontvangen van complimenten. De betrokkenheid van ouders is heel belangrijk.”

Leren van elkaar

Onder de deelnemers zitten zowel introverte als extraverte kinderen, zowel pesters als kinderen die gepest worden. ,,Ook pesters weten vaak gewoon niet hoe ze moeten reageren, en bijten dus maar van zich af. Met allerlei oefeningen en opdrachten leren wij ze hoe ze op een andere manier kunnen reageren. Bijvoorbeeld als er iemand voordringt aan de kassa. De een laat het gebeuren, de ander begint te roepen: ‘Wat!? Dat doe je toch niet?’. Ze leren ook van elkaar, want uiteindelijk zijn ze allebei niet blij met hoe ze het tot nu toe aanpakten. Doordat ze nu zien wat wél werkt, stijgt hun zelfvertrouwen ook.”

“Als er echt iets psychisch aan de hand is met een kind, dan moet het natuurlijk gespecialiseerde hulp krijgen, maar er zijn veel kinderen in onze gemeente voor wie een sociale vaardigheidstraining de oplossing kan zijn. In ieder geval om te starten. We kunnen hier veel mee ondervangen.”

Meer informatie

Wil je je aanmelden of graag meer informatie? Bel dan de Sociale Dorpsteams: (0343) 56 58 00, op werkdagen tussen 09.00 - 13.00 uur.