NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is tot en met 31 oktober. Wipt onze gemeente de meeste tegels en maken we daardoor meer plaats voor groen? Gewipte tegels kunt u toevoegen aan de Tegelteller van onze gemeente via: www.nk-tegelwippen.nl/meedoen(externe link).

Heuvelrugtuinen

Op en om het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wordt iedereen opgeroepen mee te doen en hun tuin om te toveren tot een Heuvelrugtuin. Meedoen is heel eenvoudig. Kijk als eerste waar stenen kunnen worden vervangen door planten. Kies daarnaast voor inheemse beplanting en een goede mix van vaste planten, struiken en boompjes. Tuinier zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zodat de bodem gezond blijft. Zorg voor water in de tuin en biedt plekken aan dieren en insecten om te leven. Kijk voor alle tips, waaronder een checklist en plantenlijst op www.jouwheuvelrugtuin.nl(externe link).

Tuinlabel

Op www.klimaatklaar.nl(externe link) kunt u met behulp van een eenvoudige tool berekenen hoe goed uw tuin scoort op het verminderen van wateroverlast en hitte, en of u zorgt voor een toename van de biodiversiteit. In een paar minuten krijgt u inzicht hoe de tuin erbij staat en waar nog klimaatadaptieve kansen liggen.

Help mee met een groene en klimaatbestendige tuin

Een groene omgeving is niet alleen mooi, maar ook hard nodig. Help mee om de omgeving in onze gemeente groen en klimaatbestendig te maken. Groene tuintips:

  • Door tegels te verwijderen en gras of beplanting aan te brengen kan het regenwater eenvoudig de bodem in zakken.
  • Kies voor vaste inheemse planten die bij de tuin passen. Als de juiste planten op de juiste plek staan vragen deze weinig onderhoud. Met nestkastjes en insectenhotels maakt u uw tuin ook nog eens aantrekkelijker voor vogels, egels, vlinders of bijen.
  • Breng een groen dak of een groene gevel aan. Het groen draagt bij aan de isolatie van uw woning en het verkoelen van de tuin.
  • Snoeiafval laten liggen is een slimme zet. Deze extra laag zorgt ervoor dat onkruid minder snel groeit en er minder water verdampt uit de grond, waardoor u ’s zomers minder hoeft te sproeien.
  • Als verharding nodig is, bijvoorbeeld voor een terras of oprit, kunt u het beste kiezen voor waterdoorlatende verharding.
  • Infiltreer het regenwater van het dak of schuurtje in de bodem. Dit kan eenvoudig door de regenpijp af te zagen en het regenwater met een pijp of een gootje naar een geschikte plek in uw tuin te leiden.
  • U kunt regenwater natuurlijk ook opvangen voor het sproeien van de tuin in drogere tijden. Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij de inhoud varieert van 80 tot wel 800 liter!