Utrechts Landschap en gemeente waarschuwen voor verdrukking oorspronkelijke flora

Het lijkt misschien weinig kwaad te kunnen: een kruiwagen met wat gemaaid gras, weggesnoeide stukken struik of het resultaat van een grondige wiedbeurt tussen de bosjes van een aangrenzend stukje natuur te legen. Maar niets is minder waar.

Tuinplanten zijn voornamelijk uitheemse soorten. Als deze in de natuur wortel schieten kunnen ze gaan woekeren en de flora die er van oorsprong voorkomt onderdrukken. Iedereen kent de problemen die de Japanse duizendknoop en zevenblad inmiddels veroorzaken. Eenmaal geloosd tuinafval is moeilijk te verwijderen. Tuinplanten verspreiden zich via zaden of ondergronds.

Utrechts Landschap komt in haar natuurgebieden regelmatig gedumpt tuinafval tegen. Op bepaalde plekken is het zelfs noodzakelijk geweest een hek te plaatsen om de doorgang met kruiwagens te blokkeren. Maar het probleem komt ook op andere plekken in de gemeente voor, vooral aan de rand van woongebieden. Jammer als de natuur daar wordt aangetast.

Tuinafval kunt u kwijt in de kliko voor GFT of op de milieustraat. Inwoners die veel tuinafval hebben kunnen (tegen betaling) een tweede kliko aanvragen. Vijf keer per jaar wordt het grove tuinafval huis-aan-huis ingezameld. De data hiervan staan op de afval app en op www.heuvelrug.nl/afvalapp-afvalkalender