Na 4 maart 2023 vallen niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming.

Wat betekent dit voor uw verblijf in Nederland?

Had u op 23 februari 2022 een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning, bijvoorbeeld voor werk of studie? Dan valt u op dit moment onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming als u zich vóór 19 juli 2022 hebt ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Op 4 maart 2023 stopt uw recht op bescherming in Nederland onder de richtlijn. Dit betekent dat u niet meer onder de richtlijn in Nederland mag blijven. Dit komt omdat de voorwaarden voor bescherming zijn veranderd. Dit staat in een brief van 18 juli 2022 van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer(externe link).

U krijgt een brief over uw verblijf in Nederland 

De IND stuurt u een brief als u volgens onze gegevens een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning hebt. En u daarom na 4 maart 2023 niet meer onder de richtlijn valt. In de brief staat belangrijke informatie over uw verblijf in Nederland na die datum. U krijgt de brief tussen 25 november 2022 en 1 december 2022.  We sturen de brief naar het adres waarop u ingeschreven staat bij de gemeente.