‘Mantelzorgers verrassen’. Dat is ook dit jaar het thema van de Week van de Mantelzorg, vertelt Bertine van den Bosch, sociaal makelaar van de Stichting Sociale Dorpsteams Utrechtse Heuvelrug. ,,Mantelzorg is niet vanzelfsprekend. In de week van 4 t/m 10 november laten organisaties, buurtinitiatieven, ondernemers, onze stichting en de gemeente hun waardering voor mantelzorgers zien door acties en activiteiten.” Tijdens de Week van de Mantelzorg zijn er speciale Mantelzorginlopen van de Sociale Dorpsteams in de dorpen.

Hoe doet u mee?

Buurtinitiatieven, ondernemers en organisaties kunnen zich voor 15 augustus opgeven om mee te doen. Voorgaande jaren waren mantelzorgers blij verrast door allerlei initiatieven. Van den Bosch: ,, Alle activiteiten en acties vermelden wij in de speciale Week van de Mantelzorgeditie van het mantelzorgblad VoorElkaar, op sociale media, in het Gemeentenieuws en kranten.”  

Voorbeelden van initiatieven

Een ontmoetingscentrum voor Dementie organiseerde een dagje uit voor mantelzorgers van hun cliënten. Bij een restaurant kregen mantelzorgers een tweede lunch of diner gratis. Een fysiotherapiepraktijk verwende mantelzorgers met een gratis massage. Een zorginstelling organiseerde een schilderworkshop. Een organisatie zette de eigen medewerkers, die ook mantelzorger waren, in het zonnetje met een mooie bos bloemen. Supermarkten deelden verrassingspakketten uit. Een buurtvereniging trakteerde mantelzorgers op een maaltijd. ‘Het was hartverwarmend. Initiatiefnemers lieten op deze manier zien hoe belangrijk zij de inzet van mantelzorgers vinden’, stelt Van den Bosch tevreden vast.

Meld u aan

Aanmelden kan voor 15 augustus door het invullen van het aanmeldformulier.

Financiële tegemoetkoming

Non-profitorganisaties, vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven kunnen een financiële bijdrage aanvragen van maximaal € 100,- per initiatief. Er is een beperkt budget beschikbaar. De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Kijk voor de voorwaarden op het aanmeldformulier.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar ondersteuning of inspiratie?

Mail dan een van de sociaal makelaars