Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd door burgemeester Frits Naafs namens het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug een prijsvraag voor een kunstuiting over vrijheid en gelijkheid uitgeschreven. 2020 is het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert en verenigd met Artikel 1 uit de Grondwet wordt hier een vaste plek aan gegeven in de hal of de raadzaal van het Cultuurhuis Pléiade in Doorn.

Op 16 juni vond de finale plaats. Hoewel het initiële idee was om deze finale live te laten plaatsvinden voorafgaand aan 4/5 mei bleek dit ook in de huidige omstandigheden nog niet wenselijk. Op allerlei manieren presenteerden de finalisten hun werken digitaal, lichtten zij de vormgeving van hun keuzes uitgebreid toe en werden zij onderworpen aan de vragen van de jury . De jury had grote bewondering voor de flexibiliteit van de finalisten. Er zijn prachtige uiteenlopende ontwerpen gepresenteerd.

Toch was de jury het er unaniem over eens dat één ontwerp eruit sprong, de ‘dis’ van Roel Berg. Door een evenwichtig ontwerp en simpel zwart-wit kleurgebruik geeft deze ‘dis’ uitdrukking aan de thema’s vrijheid en gelijkheid. Daarnaast biedt het ontwerp ook uitnodigende mogelijkheden tot interactie en past het daarom goed bij de activiteiten in en om het cultuurhuis. “Het winnende ontwerp is bruikbaar en stijlvol uitgevoerd ”reageert burgemeester Frits Naafs.

De tafel/het kunstwerk wordt de komende periode gemaakt. Informatie over de plaatsing en de onthulling volgt later.

Over de bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag is een filmpje gemaakt.

,

Afbeelding van de Dis van Rel Berg

Foto van de maquette van de ‘dis’ en details van het tafelblad door Roel Berg.