Voor de lange termijn vitaliteit van onze dorpen zijn extra woningen nodig. Ook in onze gemeente zijn namelijk veel mensen op zoek naar een (andere) woning. Daarnaast groeit het aantal huishoudens in onze gemeente. Er is vooral behoefte aan sociale huur en middenhuur woningen. Daarom verkent de gemeente of we flexwoningen kunnen plaatsen. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige tijdelijke woningen die relatief snel zijn te (ver)plaatsen. Ze voldoen aan de kwaliteitseisen voor permanente woningen en zien er ook zo uit. Doordat de woningen in een fabriek worden gebouwd, wordt de overlast voor de omgeving beperkt tot enkele maanden. We zien deze woningen op een tijdelijke locatie als een goede oplossing voor woningzoekenden. 

In 2023 is op vier plekken in de gemeente gestart met een haalbaarheidsstudie. Voor iedere plek is op een rij gezet welke onderzoeken nog nodig zijn om hier eventueel flexwoningen te kunnen plaatsen. Het gaat om:

  • Amerongen – Koningin Emmalaan (Rhenam Wonen is eigenaar van het terrein)
  • Doorn – Mariniersweg 3 (golfterrein) (gemeente is eigenaar van het terrein)
  • Leersum – Bijenlaan (gemeente is eigenaar van het terrein)
  • Overberg – Dwarsweg 45 (voormalige justitiële jeugdinrichting) (Rijksvastgoed is eigenaar van het terrein)

Voor twee terreinen zijn er geïnteresseerde partijen om hier flexwoningen neer te zetten. Het gaat om de Bijenlaan/Kerkweg in Leersum en Mariniersweg in Doorn (het golfterrein).

De woningen zijn bedoeld voor lokale woningzoekenden die recht hebben op een sociale huurwoning of een huurwoning in het middensegment (tot Є 1.100/maand, prijspeil 1 januari 2024). Voor de middenhuur woningen wil de gemeente een voorrangsregeling opstellen voor starters uit de gemeente en essentiële beroepsgroepen. Zoals mensen die in Utrechtse Heuvelrug werken bij de politie, brandweer, in het onderwijs of de zorg.

Verkennend onderzoek naar locaties voor flexwonen

Flexwoningen zijn één van de snelste manieren om extra woningen te bouwen. Maar zij mogen en kunnen deze niet zomaar overal worden geplaatst. Daarom was er een eerste verkenning naar geschikte plekken. Locaties die al bestemd zijn voor permanente woningbouw zijn niet meegenomen in het vervolg. De woningen moeten voldoen aan eisen voor duurzaamheid, veiligheid en betaalbaarheid en passen in de wijk/straat waar ze komen.

Betrokkenheid omwonenden

Een belangrijk onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is participatie met omwonenden en anderen. Dit om te horen hoe zij aankijken tegen de komst van de flexwoningen en vooral welke aandachtspunten zij nog zien bij de plaatsing van flexwoningen. Als uit (voorlopige) onderzoeken blijkt dat de locatie inderdaad geschikt is voor flexwoningen, dan wordt er per locatie een bijeenkomst voor bewoners en woningzoekenden georganiseerd. Omwonenden kunnen meedenken over een zo goed mogelijk plan voor de daadwerkelijke uitwerking. Zoals parkeren, de inrichting van de openbare ruimte en eventueel andere zaken die spelen op deze locatie.

Stand van zaken vier locaties (april 2024)

Locatie Koningin Emmalaan, Amerongen

De locatie aan de Koningin Emmalaan is van woningcorporatie Rhenam Wonen. Of deze plek beschikbaar is voor flexwoningen is nog niet duidelijk. Dit hangt af van de plannen van Rhenam Wonen voor de bouw van permanente woningen hier. Of dat doorgaat, is weer afhankelijk van de toekomstplannen van sporthal De Ploeg. Hierover zijn gesprekken met de gebruikers van de sporthal, Rhenam Wonen en de gemeente.

Locatie Mariniersweg, Doorn

Ook voor het golfterrein aan de Mariniersweg in Doorn wordt verkend of er flexwoningen mogelijk zijn. De grond is van de gemeente en is op dit moment in bruikleen bij de Doornse Golf Club. De huidige bruikleenovereenkomst eindigt op 31 december 2024. De golfclub wil graag op deze locatie blijven. Bij de keuze voor wonen op dit terrein betekent dit dat de Doornse Golf Club zijn activiteiten niet langer hier kan voortzetten. Dat is voor de club een ingrijpende beslissing en vraagt daarom een zorgvuldige afweging en besluitvorming. De gemeenteraad is nu door het college uitgenodigd om hun eventuele wensen en bedenkingen tegen woningbouw op deze locatie kenbaar te maken.

Er zijn inmiddels twee partijen die bij de gemeente gezamenlijk een initiatief hebben ingediend voor 88 flexwoningen. Na de reactie van de raad op de wensen- en bedenkingenbrief, het afronden van de noodzakelijke onderzoeken en de uitkomsten van de participatie neemt het college een inhoudelijk standpunt in over het initiatief en het acceptabele aantal woningen op deze locatie.

Locatie Bijenlaan, Leersum

Aan de Bijenlaan in Leersum zijn de onderzoeken naar flexwoningen op deze locatie bijna afgerond. Woningcorporatie NabijWonen wil hier acht sociale huur woningen neerzetten. Hier is in september 2023 een inloopavond voor omwonenden voor geweest. De gemeente beoordeelt dit initiatief vooralsnog als kansrijk. De grond is van de gemeente. Het college wil rond de zomer 2024 het voorstel aan de raad voorleggen om de grond beschikbaar te stellen voor de flexwoningen. Als NabijWonen de vergunning heeft, kan zij starten met de plaatsing van de woningen. De bedoeling is dat deze hier 15 jaar blijven staan. Dit kan eventueel langer worden na een nieuw besluit van de gemeente. De kwaliteit van de beoogde flexwoningen is zo goed dat ze minstens 50 jaar bruikbaar zijn.

Locatie Dwarsweg, Overberg

Het Rijksvastgoedbedrijf neemt aan de Dwarsweg in Overberg het initiatief voor de ontwikkeling van permanente woningbouw. Zij laten een stedenbouwkundig kader maken dat ze medio 2025 willen laten vaststellen door de gemeenteraad. Voor de eventuele ontwikkeling van flexwoningen is de gemeente afhankelijk van de planning van het Rijksvastgoedbedrijf.