Wat is het?

Alle lege verpakkingen van Plastic, Metaal en Drinkpakken – dat is PMD. Het is het merendeel van uw afval. Het zijn bijvoorbeeld:

 • Zakjes, bakjes, flessen, folies, schaaltjes, potjes die van plastic zijn
 • Blikjes en blikken, aluminiumfolie, kroondoppen
 • Melk-, yoghurt-, vla-pakken, pakjes en pakken van sap en soep

Maak de verpakkingen leeg voordat u ze bij het PMD doet. Als het om etenswaar gaat, kan de inhoud in de GFT-bak. De verpakkingen hoeven niet schoon gemaakt te worden en wikkels en doppen mogen blijven zitten. Een belangrijke basisregel voor PMD is dat het verpakkingsafval moet zijn. Een stalen buis of kapotte emmer horen er dus niet bij . Voorwerpen van metaal of hard plastic kunt u naar de milieustraat brengen waar ze gescheiden worden ingezameld.

En dan zijn er een aantal uitzonderingen. Ten eerste de samengestelde folies van plastic en aluminium, zoals de chipszakken en koffiepakken. Die kan de sorteerinstallatie (nog) niet aan en moeten vooralsnog bij het restafval. De tweede veel voorkomende uitzondering zijn de piepschuim en schuimrubber-achtige materialen, zoals fastfood verpakking, sommige vleesbakjes en opvullingsmateriaal. Ook die kunnen niet goed gesorteerd en verwerkt worden.

Voor heel specifieke verpakkingen raadpleegt u het document Uitzonderingen Verpakking PMD.

Bij twijfel kunt u uw afval het best bij het restafval doen; dan weet u zeker dat het verwerkingsproces niet verstoord wordt.

Waar kan het heen?

De inzameling gebeurt via kliko’s en verzamelcontainers. Kijk voor de juiste inzameldag en de dichtstbijzijnde PMD-container op www.mijnafvalwijzer.nl.

Grote hard-plastic gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, tuinstoelen en metalen voorwerpen kunt u naar de milieustraat brengen.

Wat gebeurt ermee?

 • Pmd wordt naar de sorteerinstallatie van Suez in Rotterdam gebracht. Daar wordt het plastic gescheiden van de drinkpakken en het metaal.
 • Het plastic wordt verder uigesorteerd in zes verschillende soorten. Die worden gewassen, verwerkt tot korrels en hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten zoals vloerbedekking, tennisballen, DVD-boxen, automaterialen (dashboard), golfballen en fleecekleding.
 • Metaal wordt geheel gerecycled.
 • Van drinkpakken wordt het aluminium of plastic laagje afgeweekt. Het karton wordt gerecycled, evenals het aluminium. Van het plastic worden brandstofkorrels gemaakt.
 • Neem een kijkje bij PMD verwerkingsproces.

Extra informatie

Stickers op de kliko

De stickers op de PMD kliko’s laten door weersinvloeden soms los. Dan wordt het tijd voor nieuwe stickers. Zo bent u er zeker van dat de inzamelaar van PMD uw kliko niet overslaat.

Afhaalpunten PMD-stickers

De PMD stickers liggen vanaf 18 april 2019 voor u klaar in de bibliotheek in uw dorp of bij de receptie van het Cultuurhuis in Doorn. In Maarsbergen en Overberg kunt u de stickers bij de fietsenmaker vinden.

Plakinstructie

 • Bevestig een sticker aan beide zijkanten van uw PMD-kliko.
 • Plaats ze onder de rand voor extra bescherming tegen zon en regen, naast de adressticker (zie het voorbeeld op de foto).
 • Maak deze plek eerst even goed schoon en wrijf het droog met een doekje.