Autodiefstal is het stelen van de hele auto. Bij autokraak worden spullen uit een auto gestolen, of het stelen van onderdelen van een auto. Iedere dag worden er ruim 20 auto’s gestolen en worden er 150 auto's open gebroken. Preventie blijft het beste middel om autokraak te voorkomen. Uw auto is geen kluis.

Alles wat voor het grijpen ligt en snel kan worden verhandeld wordt er uit auto’s gestolen. Laptops, tablets, smartphones en digitale camera’s zijn favoriet. Maar ook andere elektronica trekt autokrakers aan: navigatiesystemen, dure koptelefoons, DVD spelers en zelfs spelcomputers worden vaak gestolen.

Werkwijze autokraker

In minder dan 20 seconde wordt een ruitje ingetikt, de auto geopend en doorzocht. Voor het inslaan van een autoruit wordt vaak een hard voorwerp gebruikt. Iets wat je snel in je zak kunt verstoppen of weg kunt gooien, zoals een slagpen of fietsdynamo. Eenmaal in de auto, verdwijnt de buit onder een ruime jas. Daarna worden het dashboardkastje en de ‘normale’ verstopplekken snel doorzocht. Autokrakers kennen auto’s, dus ook de achterbak en de verborgen opbergvakken vinden ze. Daar is immers de grootste kans om iets van waarde te vinden. Vervolgens verdwijnen ze snel en onopvallend via een vooraf gekozen vluchtroute.

Autokraker herkennen

Een autokraker herkent u aan kleine dingen. Autokrakers zijn er in alle soorten en maten. Soms zijn het groepjes van twee of drie man die in één keer een serie auto’s kraken. Op het eerste gezicht zijn ze moeilijk te herkennen, maar als u goed oplet zal hun gedrag ze verraden. Want de verkenning en een buit zoeken duurt veel langer dan de autokraak zelf. Dus let goed op personen of groepjes die doelloos rondhangen op plekken zoals een steeg of portiek, personen die een beetje rondlopen of het onbekende brommertje dat de hele avond door de wijk rijdt. Ook een auto die op de parkeerplaats cirkelt of al een tijdje met draaiende motor in de straat staat kan verdacht zijn.

Tips voor een veilige auto

  • Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto
  • Verwijder altijd de afruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit
  • Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op
  • Sluit de auto altijd af
  • Haal de radio uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto
  • Laat nooit kostbaarheden zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques en creditcards in de auto achter
  • Laat ook geen andere spullen, zoals een boodschappentas en kleding zichtbaar in de auto achter
  • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open
  • Registreer waardevolle bezittingen

Melden

Ziet u iets verdachts? Meld dit dan altijd bij de politie. Geef door wat u ziet. Belangrijk is om de locatie en het aantal betrokken personen door te geven. Let op kentekens van voertuigen, uiterlijke kenmerken van verdachte personen, hoe verdachte personen praten (taal, accent), hoe die personen zich gedragen en waar ze heen gaan. Elk detail kan belangrijk zijn en de politie helpen.

Dit kan via het algemenenummer 0900 88 44 of bij spoed via 112. Of anoniem bij de onafhankelijke stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800 70 00 (gratis).