Online en op social media heb je ze misschien al gezien; banners en korte filmpjes over drugslabs in het buitengebied. Meld Misdaad Anoniem is samen met de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Renswoude, Veenendaal en Wijk bij Duurstede een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de gevaren van drugslabs en om het anoniem melden van signalen onder de aandacht te brengen. Dit is nodig omdat gemeenten en politie steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied zien. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en milieu.

‘’Drugslabs hebben een verwoestend effect op de levens van individuen, gezinnen en hun persoonlijke omgeving. Bovenal zijn deze drugslabs maatschappij-ontwrichtend door hun aanzuigwerkende kracht op criminaliteit en de zwaarwegende risico’s voor de veiligheid en het milieu. Kwetsbare mensen en ondernemingen worden door vaak criminele organisaties misleid, uitgebuit en geïntimideerd. Het is aan ons allen om het menselijk leed zoveel als mogelijk te voorkomen door attent te zijn naar elkaar, te letten op signalen van ondermijning en deze (anoniem) te melden. Het delen van deze signalen is essentieel voor het beschermen van onze inwoners en ondernemers in het buitengebied’’, zo stelt burgemeester Frits Naafs.

De politie en gemeenten brengen, naast de campagne van Meld Misdaad Anoniem, de komende tijd samen onveilige locaties in kaart en gaan op verschillende manieren het gesprek aan met bewoners. Het doel is om bewoners weerbaarder te maken tegen voorstellen van criminelen, ze ‘nee’ te laten zeggen tegen dubieuze voorstellen en ze te informeren over wat zij kunnen doen bij vermoedens, twijfels of radeloosheid.

Signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab

  • Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af
  • Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf
  • Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan en voertuigen worden zo geparkeerd dat onduidelijk is wat er naar binnen of buiten gaat
  • Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; je kunt nergens naar binnen kijken
  • Er is voornamelijk activiteit in de avond en nacht

Melden is belangrijk

Wij hebben jouw ogen en oren hard nodig in de strijd voor een leefbaar buitengebied en tegen drugscriminaliteit. Herken je bepaalde signalen of ben je zelf benaderd door mogelijke criminelen? Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Melden bij gemeente of politie kan natuurlijk ook. De politie bereik je via 0900 8844, de gemeente Utrechtse Heuvelrug via (0343) 56 56 00.

Meer informatie staat op www.stopondermijningsamen.nl(externe link)