Buitenplaatsen en landgoederen

Onze gemeente heeft 44 historische buitenplaatsen en landgoederen. Vooral in de Langbroekerwetering en de Stichtse Lustwarande, een doorlopende strook van landgoederen en buitenplaatsen tussen De Bilt en Rhenen.

Buitenplaats of landgoed

Een buitenplaats is een landhuis met een tuin of park en bijbehorende bouwwerken zoals een koetshuis of een oranjerie. Soms is het hoofdgebouw een kasteel. Een landgoed is een buitenplaats met bijbehorende bossen, landbouwgronden en opstallen.

Onderhoud en herstel

Onderhoud en herstel van historische bouwwerken en de omliggende groene aanleg is kostbaar De instandhouding van veel historische landgoederen en buitenplaatsen staat onder druk. Daarom onderzochten wij wat wij kunnen betekenen voor de instandhouding. Wijzigingen moeten met respect voor de monumentale waarde gedaan worden en zorgvuldig landschappelijk worden ingepast. U leest hierover in de nota Buitens op de Heuvelrug.

Vragen?

Heeft u een plan voor een historische buitenplaats of vragen over onderhoud of restauratie? Of wilt u meer informatie over onze historische buitenplaatsen? Neem dan contact op met onze contactpersoon historische buitenplaatsen, Esther Leenheer via (0343) 56 56 00 of buitenplaats@heuvelrug.nl

Beleid voor historische landgoederen en buitenplaatsen