Ambitie

We hebben de ambitie een duurzame klimaatneutrale organisatie te zijn. Dat wil zeggen dat we alle energie die we gebruiken ook opwekken. Zo is ons gemeentehuis al duurzaam (energielabel A) met zonnepanelen, goede isolatie, een warmtepomp, warmte-koudeopslag en een groene daktuin. We gebruiken uiteraard groene stroom en groen gas.

De ambities voor een duurzame, klimaatorganisatie zijn:

  • een klimaatneutrale organisatie zonder compensatie
  • tot een minimum beperken van de negatieve milieu-effecten van onze bedrijfsvoering

Duurzaam vervoer

In 2050 willen we dat we in Utrechtse Heuvelrug alleen nog klimaatneutraal wordt gereisd. Veel van onze reizen zijn woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Bedrijven en organisaties kunnen veel doen om het kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer of voor een schoner vervoersmiddel zoals een elektrische auto voor de medewerkers aantrekkelijker te maken.

Wij vergoeden onze medewerkers zodat het financieel aantrekkelijk is om naar het werk te fietsen of het met het openbaar vervoer te komen in plaats van met de auto.

Medewerkers kunnen gebruik maken van een fietsvergoeding voor de aanschaf van een fiets. Daarnaast kunnen zij ‘trappers’ verdienen door meer te fietsen. Medewerkers die met het openbaar vervoer naar het werk komen krijgen een NS-businesscard. De businesscard kunnen zij ook gebruiken voor zakelijke reizen.

Duurzaam inkopen

Als gemeente zijn we klant van veel bedrijven en vragen wij om duurzame producten en diensten. Zo stimuleren we de lokale duurzame economie.

Zonnepanelen op gemeentelijke daken

Op het gemeentekantoor en de gemeentewerf in Doorn liggen zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken nog niet voldoende stroom op voor de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie. Op drie gemeentelijke daken (gemeentewerf Velperengh, Gemeentekantoor en Cultuurhuis Pléiade) liggen in totaal 533 extra zonnepanelen. Hiervoor is een landelijke subsidie toegekend.