Wat is het?

Kleding, linnengoed, doeken, schoenen, riemen, lappen, dekens en lompen. Ook versleten of kapotte kleding is welkom. Het textiel mag niet nat zijn of vervuild met olie of verf. Kijk voor meer informatie op de website www.doemeermetafval.nl.

Waar kan het heen?

U kunt uw textiel naar de daarvoor bestemde verzamelcontainers brengen. Kijk voor de dichtstbijzijnde inzamelcontainer op www.mijnafvalwijzer.nl, of in het document onderaan deze pagina.

In Maarn en Amerongen wordt vier keer per jaar textiel huis aan huis ingezameld door de BIGA Groep. Op de AfvalWijzer App en op de afvalkalender kunt u zien welke dagen dit precies zijn

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op bruikbaar en niet bruikbaar. Goede kleding wordt hergebruikt. Het overige textiel wordt vervezeld en verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen, isolatiemateriaal en vulling voor matrassen. Er kan ook garen van gesponnen worden waarvan weer nieuwe kleding gemaakt wordt.

Textielinzameling levert geld op. In onze gemeente zijn de textielcontainers van Sympany en Reshare die de opbrengst voor goede doelen buiten de gemeente aanwenden. Biga gebruikt de opbrengst om inwoners in onze gemeente die moeilijk aan een baan komen zinvol werk te geven.