Kleding, gordijnen, linnengoed, dekens, schoenen, riemen, hoeden en knuffels mogen allemaal in de textielbak. Ook als het kapot of versleten is Het moet wel schoon en droog zijn. Maar geen: kussens, dekbedden, vloerbedekking.

Waar kan het heen?

De Biga Groep komt jaarlijks in alle dorpen vier keer langs om textiel aan huis op te halen. Een week van tevoren ontvangt u een zak die u kunt vullen en op de inzameldag aan de weg kunt zetten. De inzameldagen voor uw adres zijn te vinden op de app AfvalWijzer en op www.mijnafvalwijzer.nl. De huis-aan-huisinzameling wordt ook via het Gemeentenieuws en onze website aangekondigd. Er wordt alleen binnen de bebouwde kom ingezameld.

U kunt uw textiel ook naar de verzamelcontainers brengen. Kijk op de app AfvalWijzer, op www.mijnafvalwijzer.nl, of in het document onderaan deze pagina op welke plek de textielcontainer in uw wijk staat.

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op bruikbaar en niet bruikbaar. Goede kleding wordt hergebruikt. Het overige textiel wordt vervezeld en verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen, isolatiemateriaal en vulling voor matrassen. Er kan ook garen van gesponnen worden waarvan weer nieuwe kleding gemaakt wordt.

Biga Groep is een sociaal werkbedrijf . Zij nemen mensen in dienst en helpen hen bij hun zoektocht naar een andere baan bij een werkgever in de regio. Zij zetten zich in voor mensen die langdurig werkeloos zijn en mensen met een arbeidsbeperking die anders thuis zitten . Het bedrijf wordt ook ingezet om mensen naar werk te begeleiden die bekend zijn bij de sociale dienst. Het textielproject biedt extra en ander werk op.

Aanvullende informatie

Kom langs bij het Repair Café

In onze gemeente zijn maar liefst vijf Repair Cafés. In Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en in Maarn/Maarsbergen. Weggooien hoeft dus niet meer. Knoop van de broek? Rits stuk? Bij een Repair Café zitten vrijwilligers klaar om samen met u het probleem op te lossen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.