Kledinginzameling textiel en schoenen

Kleding, gordijnen, linnengoed, dekens, schoenen, riemen, hoeden en knuffels mogen in de textielbak. Ook als het kapot of versleten is. Het moet wel schoon en droog zijn. 

Welk textiel mag niet in de kledingbak?

  • Kussens
  • Dekbedden
  • Vloerbedekking.

Waar kan het heen?

De Biga Groep gaat twee keer per jaar langs alle dorpen om textiel aan huis op te halen. Er wordt alleen binnen de bebouwde kom ingezameld.

Een week van tevoren ontvangt u een zak die u op de inzameldag aan de weg kunt zetten.

De inzameldagen voor uw adres staan in de app AfvalWijzer en op www.mijnafvalwijzer.nl. De huis-aan-huis-inzameling wordt ook aangekondigd in het Gemeentenieuws en op deze website. 

Verzamelcontainer

U kunt uw textiel ook naar de verzamelcontainers brengen. In de app AfvalWijzer, op www.mijnafvalwijzer.nl en in het document onderaan deze pagina staat de locatie van de textielcontainer.

Wat gebeurt er met uw textiel?

Biga Groep BV brengt het ingezamelde textiel naar een sorteerbedrijf in Amersfoort. Daar wordt het door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op een aantal kwaliteiten gesorteerd: 

  • Kleren die in Nederland verkoopbaar zijn, gaan naar kringloopwinkels
  • Andere draagbare kleren gaan naar het buitenland en worden daar op de markt gebracht
  • Versleten en kapotte kleren en textiel worden vervezeld en gebruikt voor nieuwe producten zoals nieuw garen, isolatiemateriaal, vloertegels etc.

Slechts een klein deel is restafval en wordt verbrand.

Aanvullende informatie

Kom langs bij het Repair Café

In onze gemeente zijn maar liefst vijf Repair Cafés. In Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en in Maarn/Maarsbergen. Weggooien hoeft dus niet meer. Knoop van de broek? Rits stuk? Bij een Repair Café zitten vrijwilligers klaar om samen met u het probleem op te lossen.