Kleding, gordijnen, linnengoed, dekens, schoenen, riemen, hoeden en knuffels mogen allemaal in de textielbak. Ook als het kapot of versleten is. Het moet wel schoon en droog zijn. 

Welk textiel mag niet in de kledingbak?

Kussens, dekbedden en vloerbedekking.

Waar kan het heen?

De Biga Groep komt alle dorpen vier keer per jaar langs om textiel aan huis op te halen. Er wordt alleen binnen de bebouwde kom ingezameld.

 Een week van tevoren ontvangt u een zak die u op de inzameldag aan de weg kunt zetten.

De inzameldagen voor uw adres zijn te vinden op de app AfvalWijzer en op www.mijnafvalwijzer.nl(externe link). De huis-aan-huis-inzameling wordt ook via het Gemeentenieuws en onze website aangekondigd. 

Verzamelcontainer

U kunt uw textiel ook naar de verzamelcontainers brengen. Kijk op de app AfvalWijzer, op www.mijnafvalwijzer.nl(externe link), of in het document onderaan deze pagina op welke plek de textielcontainer in uw wijk staat.

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op bruikbaar en niet bruikbaar. Goede kleding wordt hergebruikt. Het overige textiel wordt vervezeld en verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen, isolatiemateriaal en vulling voor matrassen. Er kan ook garen van gesponnen worden waarvan weer nieuwe kleding gemaakt wordt.

Aanvullende informatie

Kom langs bij het Repair Café

In onze gemeente zijn maar liefst vijf Repair Cafés. In Amerongen, Doorn(externe link), Driebergen(externe link), Leersum(externe link) en in Maarn/Maarsbergen(externe link). Weggooien hoeft dus niet meer. Knoop van de broek? Rits stuk? Bij een Repair Café zitten vrijwilligers klaar om samen met u het probleem op te lossen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.