Parkeren in de blauwe zone

De blauwe zone is om langdurig parkeren tegen te gaan en ruimte te maken voor winkelend publiek en bezoekers. Bij parkeren in een parkeerschijfzone (blauwe zone)? gebruikt u een parkeerschijf. Hoe lang u mag parkeren staat op het verkeersbord aan het begin van de zone.

Waar zijn blauwe zones?

Op onderstaande dagen en tijden geldt de blauwe zone. Gebruikt de parkeerschijf om aan te geven hoe laat u bent aangekomen. U mag maximaal twee uur parkeren.

  • Doorn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Driebergen: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Leersum: alleen op vrijdag van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
  • Maarn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopzondagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Wonen binnen een blauwe zone

Woont u in een blauwe zone? Dan kunt u soms een parkeerontheffing krijgen. Hiermee kunt u langer parkeren in de zone. In het stappenplan bij ‘Online aanvraag’ ziet u of u voldoet aan de voorwaarden. Een ontheffing is vijf jaar geldig.

Per huishouden kunt u één ontheffing krijgen als u voldoet aan de voorwaarden. U kunt een tweede kenteken op de ontheffing laten zetten maar deze ontheffing kan maar in één voertuig gebruikt worden. Voor het andere voertuig gebruikt u de parkeerschijf.

Voorwaarden

  • U woont binnen een blauwe zone
  • U kunt niet parkeren op eigen terrein (minimale afmeting 2,5 bij 5 meter)
  • U bent eigenaar of houder (in geval van leasevoertuig) van het voertuig waarvoor u de ontheffing aanvraagt

Wat kost het?

U betaalt € 73,09 voor het aanvragen van een ontheffing. Het wijzigen van een kenteken op een bestaande ontheffing kost € 54,85.

Online aanvraag

Wilt u ontheffing aanvragen omdat u in de blauwe zone woont? De kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag betaalt u altijd. Ook als u geen ontheffing krijgt. 

Controleer met dit stappenplan of aanvragen zinvol is. Zo voorkomt u onnodige kosten. Zo ja, dan kunt u direct door naar het online aanvraagformulier. Dat vult u in via DigiD. 

Aanvullende informatie

U mag uw motor in een blauwe zone parkeren. Hiervoor hoeft u geen parkeerschijf te gebruiken. U moet uw motor wel parkeren op een parkeerplaats, niet op de stoep.