De blauwe zone is bedoeld om langdurig parkeren tegen te gaan en ruimte te creëren voor winkelend publiek en bezoekers. Wilt u parkeren in een parkeerschijfzone (blauwe zone)? Dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. De maximale parkeertijd staat op het verkeersbord aan het begin van de zones.

Wonen binnen een blauwe zone

Inwoners kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing krijgen voor de blauwe zone. Met de ontheffing kunt u langer parkeren in de zone. Onder het kopje ‘Online aanvraag’ kunt u via een stappenplan zien of u voldoet aan de voorwaarden. Een ontheffing is vijf jaar geldig.

Voor inwoners

Inwoners van de blauwe zone (parkeerschijfzone) kunnen een ontheffing aanvragen voor langdurig parkeren binnen de blauwe zone. Per huishouden kunt u maximaal één ontheffing krijgen als u voldoet aan de onderstaande voorwaarden. In sommige gevallen kunt u een tweede kenteken op de ontheffing laten zetten. Deze ontheffing kan maar in één voertuig gebruikt worden. Voor het andere voertuig gebruikt u de parkeerschijf.

  • U woont binnen een gebied waar de parkeerschijfzone van kracht is.
  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein (minimale afmeting 2,5 m bij 5 m).
  • U bent eigenaar of houder (in geval van leasevoertuig) van het voertuig waarvoor u de ontheffing aanvraagt.

Voor ondernemers

Aan ondernemers verlenen wij geen ontheffing.

Wat kost het?

U betaalt € 61,43 voor het aanvragen van een ontheffing. Voor het wijzigen van een kenteken op een bestaande ontheffing betaalt u € 46,07.

Online aanvraag

Woont u in de blauwe zone? Dan kunt u een ontheffing voor parkeren in de blauwe zone aanvragen. Via het stappenplan hieronder kunt u zien of u in aanmerking komt. De kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag betaalt u altijd. De aanvraagkosten krijgt u niet terug als de gemeente besluit om u geen ontheffing te verlenen. Controleer daarom eerst met het stappenplan hieronder of u in aanmerking komt. Dat voorkomt onnodige kosten.

Stappenplan

Controleer met dit stappenplan of aanvragen zinvol is. Zo ja, dan kunt u direct door naar het online aanvraagformulier via DigiD.

Hoe het werkt?

Op onderstaande dagen en tijden geldt de blauwe zone en moet u gebruik maken van de parkeerschijf. Binnen de blauwe zone gebruikt u de parkeerschijf om aan te geven hoe laat u bent aangekomen. De maximale parkeerduur is twee uur.

  • Doorn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Driebergen: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Leersum: alleen op vrijdag van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
  • Maarn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopzondagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Aanvullende informatie

U mag uw motor in een blauwe zone parkeren. Hiervoor hoeft u geen parkeerschijf te gebruiken. U moet uw motor wel parkeren op een parkeerplaats, niet op de stoep.