De blauwe zone is bedoeld om langdurig parkeren tegen te gaan en ruimte te maken voor winkelend publiek en bezoekers. Wilt u parkeren in een parkeerschijfzone (blauwe zone)? Dan moet u een parkeerschijf gebruiken. Hoe lang u maximaal mag parkeren staat op het verkeersbord aan het begin van de zones.

Wonen binnen een blauwe zone

Woont u in een blauwe zone? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een parkeerontheffing krijgen. Hiermee kunt u langer parkeren in de zone. Bij ‘Online aanvraag’ ziet u met het stappenplan of u voldoet aan de voorwaarden. Een ontheffing is vijf jaar geldig.

Voor inwoners

Inwoners van de blauwe zone (parkeerschijfzone) kunnen een ontheffing aanvragen. Per huishouden kunt u maximaal één ontheffing krijgen als u voldoet aan de onderstaande voorwaarden. Soms kunt u een tweede kenteken op de ontheffing laten zetten maar deze ontheffing kan maar in één voertuig gebruikt worden. Voor het andere voertuig gebruikt u de parkeerschijf.

  • U woont binnen een gebied waar de parkeerschijfzone van kracht is
  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein (minimale afmeting 2,5 m bij 5 m)
  • U bent eigenaar of houder (in geval van leasevoertuig) van het voertuig waarvoor u de ontheffing aanvraagt

Voor ondernemers

Aan ondernemers verlenen wij geen ontheffing.

Wat kost het?

U betaalt € 67,10 voor het aanvragen van een ontheffing. Voor het wijzigen van een kenteken op een bestaande ontheffing betaalt u € 50,35.

Online aanvraag

Woont u in de blauwe zone? Dan kunt u een ontheffing voor parkeren in de blauwe zone aanvragen. Volg het stappenplan hieronder. De kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag betaalt u altijd. Ook als wij besluiten om u geen ontheffing te verlenen. Controleer daarom eerst met het stappenplan hieronder of u in aanmerking komt. Zo voorkomt u onnodige kosten.

Stappenplan

Controleer met dit stappenplan(externe link) of aanvragen zinvol is Zo ja, dan kunt u direct door naar het online aanvraagformulier. Dat vult u in via DigiD. 

Waar zijn blauwe zones?

Op onderstaande dagen en tijden geldt de blauwe zone. Gebruikt de parkeerschijf om aan te geven hoe laat u bent aangekomen. U mag maximaal twee uur parkeren.

  • Doorn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Driebergen: maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 uur tot 21.00 uur
  • Leersum: alleen op vrijdag van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
  • Maarn: maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op koopzondagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Aanvullende informatie

U mag uw motor in een blauwe zone parkeren. Hiervoor hoeft u geen parkeerschijf te gebruiken. U moet uw motor wel parkeren op een parkeerplaats, niet op de stoep.