U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie als uw paspoort of identiteitskaart is gestolen. U moet wél een online verklaring van vermissing invullen. Zo voorkomt u misbruik van uw oude paspoort of identiteitskaart. 

Verklaring vermissing reisdocument

Vul ook een verklaring van vermissing in als u geen nieuw reisdocument aan hoeft te vragen omdat u nog een ander reisdocument heeft. De overheid registreert bij een verklaring van vermissing het documentnummer. De registratie helpt tegen identiteitsfraude.

Aangifte doen bij verzekering tegen diefstal

Is uw paspoort/identiteitskaart gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? Dan is het wel handig om aangifte te doen bij de politie zodat u dit kunt aantonen.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Vraag daarna bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aan. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? Vraag dan bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aan(externe link). Dit noodpaspoort is alleen om te reizen.

Een nieuw reisdocument aanvragen

Pas nadat u de verklaring vermissing reisdocument heeft ingevuld kunt u een nieuw reisdocument aanvragen:

Paspoort: vraag een nieuw paspoort aan(externe link) 

Identiteitsbewijs: vraag een nieuw identiteitsbewijs aan(externe link)

Wat moet ik meenemen?

  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • Eventueel het buitenlandse proces-verbaal als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland bent kwijtgeraakt
  • Pinpas om te betalen

Hoe lang duurt het?

Meestal is uw paspoort of identiteitskaart na zes werkdagen klaar. Als wij onderzoek moeten doen om uw identiteit vast te stellen kan het langer duren voordat u uw paspoort of identiteitskaart krijgt.