familie in bos met roze kliko

We ergeren ons aan zwerfafval. Alleen door de handen ineen te slaan kunnen we écht iets bereiken. Dan kunnen we effectiever opruimen, en kunnen we ook werken aan het voorkómen van zwerfafval. De gemeente werkt graag samen met bedrijven, scholen, organisaties en particulieren aan een gerichte aanpak. We bekijken samen op welke manier we kunnen ondersteunen.

Bij georganiseerde opruimacties

  • kunt u afvalgrijpers, afvalzakken, zakringen, veiligheidshesjes en handschoenen lenen
  • haalt de gemeente het verzamelde afval op een afgesproken plaats op
  • ondersteunen we met communicatie over uw actie: vooraf via deze website, via aankondigingen in Gemeentenieuws en via social media. En na afloop met een bericht en foto’s in Gemeentenieuws

Heeft u een straat of gebied ‘geadopteerd’, dan kunt u permanent een afvalgrijper en veiligheidshesje krijgen.

Met bedrijven, scholen of andere organisatie werken we graag aan een gerichte aanpak en bekijken we samen op welke manier we kunnen ondersteunen.

Het winkelgebied in Doorn, Sportpark de Woerd in Driebergen, het Ludenbos in Doorn en de N226 tussen Leersum en Maarsbergen hebben onze speciale aandacht. Samen met omwonenden en andere belanghebbenden pakken we het zwerfafval aan. Jaarlijks bekijken we hoe dat gaat en of andere gebieden extra aandacht nodig hebben.

Meld hier uw opruimactie

GoedVolk brengt zwerfafval in kaart – doet u mee?

De werkgroep ‘Heuvelrug Plasticvrij’ van GoedVolk wil graag iets doen aan de oorzaken van zwerfafval.  Diverse vrijwillige zwerfafvalopruimers fotograferen en labelen daarom het zwerfafval dat zij oprapen met de app van “Litterati”. Dat is een organisatie die door het in beeld brengen van het probleem wereldwijd strijdt tegen zwerfafval. GoedVolk heeft in de Literati-app een Club Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij aangemaakt. Zo wordt in kaart gebracht wat voor items er in onze gemeente zijn gevonden. Deze gegevens worden uiteindelijk ook bij de producenten van de verpakkingen onder de aandacht gebracht.

GoedVolk nodigt u van harte uit ook zwerfafval te fotograferen en labelen met de Litterati-app. Hieronder kunt u de instructie downloaden.

Instructie litteratie app