Bijna iedereen stoort zich aan zwerfafval. U kunt er ook wat aan doen! De provincie en de gemeente ruimen zwerfafval op. Zonder de helpende handen van vrijwilligers geeft dit nog niet het gewenste resultaat. Zwerfafval 'prikken' is het sluitstuk van de aanpak. Hiervoor zijn twee manieren:

Het Prikkersgilde

Ruim zelf regelmatig een vast traject op. Wij lenen u een hesje en een prikstok. Zo’n 210 individuele inwoners doen al mee. Net als veel basisscholen. Aanmelden kan via Prikkersgilde op de kaart. Op de digitale kaart kunt u zien welke stukjes al door iemand worden bijgehouden.

Aansluiten bij een Prikkersclub

Vindt u het gezelliger of motiverender om (vrijblijvend) samen met andere vrijwilligers op te ruimen? De volgende organisaties ruimen op vaste tijden en in verschillende dorpen en buitengebieden zwerfafval op. Neem contact op met de coördinator voor meer informatie.

Leden Prikkersgroep Amerongen

Prikkersclub per dorp

Doorn

En

Driebergen-Rijsenburg

Leersum en Amerongen

Maarn en Maarsbergen

Voorkom zwerfafval

Zwerfafval in de leefomgeving verminderen, begint bij de bron: de producenten en grootwinkelbedrijven. Daarna het vergroten van het bewustzijn bij lokale ondernemers en consumenten. In onze gemeente bijvoorbeeld onderneemt GoedVolk al initiatieven. Met de Europese SUP-richtlijn (Single Use Plastics) kwamen er ook verschillende maatregelen tegen plastic zwerfafval: statiegeld op kleine plastic flesjes en een verbod op verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten (zoals bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes).